Budapešť. Náš výlet na víkend na konci roku. Vlastně jsme ani nevěděli kam chceme. Původně jsme plánovali letět, pak autem. Tak jsme vybrali Budapešť... ale nakonec jsme stejně letěli. Je to pohodlnější, lepší na plánování a v podstatě stejně drahé.
Na letiště vyjíždíme autem z Bolky na pohodu a za nějakou hodinu a půl (včetně GOparkingu) sedíme už v Premier Lounge a sypeme do sebe bechera a BUD strong. Na čas přicházíme ke gate a jako lidi chobotem nastupujeme. Před Ryanem smekám poprvé, nezůstalo ani jedno volné místečko.
Ráno snídáme poměrně slušně na hotelu a na lehko vyrážíme bulvárem podél Dunaje a děláme několiv prvních fotek. Cílem je tržnice architekta Eiffela. Kupujeme papričky a přemýšlíme, jak dál. Tip padá na HopOn HopOff službu BIGBUS. Původně jsme chtěli jít do hlavní dominantnís lužby, tohle byla varianta dvě, ale jsem za ní rád. Povozila nás po všech hlavních místech, nebyla přecpaná, do sluchátek nám pouštěla češtinu a pohyb autobusů se dal sledovat na appce Bigbusu. Za mě rozumně investovaných 6.500HUFů. Samozřejmě nákupem online nějakou kačku ušetříte, ale dá se to koupit prakticky kdekoliv. U tržnice tedy nasedáme do Bigbusu a jedeme po "červené" na náměstí hrdinů. Lze, jak japonský turista, kupujeme předražený svařák za 2000HUFíků (normální cena o 150m dále 600), děláme fotky, zevlujeme a moc nás to místo neoslovuje. A tak pokračujeme zpět do centra k Dunaji, dáváme pivko a oběd v Irské knajpě a jdeme na projížďku lodí. Rovněž v ceně Bigbusu ale za mě jednoznačné zklamání. Pokud netoužíte po extra fotkách z řeky, klidně se to dá vypustit.
Po projížďce lodí jdeme na Budapest Eye (pěkný zážitek pro zpestření) a pak na luxusní večeři v Maďarské stylu do Belvarosi Lugas (naproti bazilice sv.Štěpána). Naprosto super maďarský jídlo, já měl jelení perkelt a olizuji se ještě teď. Po večeři malá couračka a pak dvě lahvinky Savignonu (na doporučení a výborný!) se zapomenutými a znovu nalezenými přáteli. V ČR jsme se neviděli asi 4-5let, ale Facebook nás prásknul, že trávíme volno na stejném místě. Kolem deváté už relaxujeme na hotelu, za celý den máme nachozeno skoro 14km a na druhý den máme ještě jasné plány.
Specialitou místních restaurací je přidávat 10% tip přímo do účtu, čtěte tedy pozorně lístek. A karty? Ty berou na 99% míst.
Nedělní putování, před odjezdem na letiště patřila poslednímu maďarskému obědu a důvěru dostala síť restaurací VakVarju, konkrétně VakVarju Étterem. Musím říci, co bych za takovou restauraci dal u nás. Fantastický servis i jídlo a celkově bylo znát, že to má koncept a pořádek.
Kdybych měl vypíchnout, co bych udělal lehce jinak a kde strávil více času, udělal bych to asi takto:
1./ vykašlal bych se na hodinovou jízdu po Dunaji. Čistá komerce pro nablblé turisty
2./ užil bych si kavárničky a atmosféru hradu a galerie. Měli jsme málo času, jen jsme to proběhli, ale má to svoje kouzlo.
3./ více času bych věnoval ochutnávkám maďarských specialit ve vrchním patře tržnice (pozor, v neděli je zavřeno)
4./ na citadelu bych jel jen v případě, že by bylo hezké počasí na fotky - jinak je to o ničem
5./ nebál bych se zkoušet místní víno, cena v restauraci je cca jako za 2-3 piva
PS: kdo se bude chystat, tak mám průvodce a to Budapest 3 průvodce BRADT od International Travel Maps CZ s.r.o., které v současnosti považuji za nejlépe vybavené a skvěle proklientské na českém trhu.
Žádné komentáře:
Okomentovat