Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

úterý 9. ledna 2024

Bílé Lanzarote uprostřed lávového pole

Na Lanzarote jsem chtěl již dávno a jsem rád, že jsme tam byli. Je to ostrov, který mě nutí stále o něm přemýšlet, v ničem známém extra nevyčnívá, ale přesto si ho zamilujete. Má svoji autenticitu a pod tu se podepsal i dvorní architekt César Manrique. 

Tento rodák v roce 1964 odešel na tvůrčí pobyt do New Yorku, roku 1966 se vrátil na rodný ostrov. V té době se začal na Kanárských ostrovech rozvíjet turistický ruch, což s sebou neslo výstavbu obřích hotelových komplexů. Manrique se rozhodl zabránit tomu, aby tato uniformní architektura pronikla i na Lanzarote, a prosadil zákaz stavění domů vyšších než místní palmy a také zákaz billboardů. Ve spolupráci s architektem Fernandem Higuerasem začal vytvářet stavby, které ladily s ostrovní krajinou pokrytou lávovými poli a spojovaly tradiční venkovskou architekturu s výboji moderního umění.

Měl rozhodně koule a fakt to tam po něm zůstalo moc hezké. Miloval bílou barvu, je to vidět všude. Lanzarote je náš třetí kanárský ostrov a čtvrtá návštěva. První byl postcovid přes velikonoce na Gran Canária a další hned za rok, jarňáky na Tenerife. Další Tenerife a zase Puerto na sebe nedalo dlouho čekat.

Cestu jsem zařizoval z jílovské pergoly během září, vše za jedno odpoledne. Od myšlenky, přes ubytko, auto... paráda. Auto jsme měli od Topcar a ubytování přes Booking Casa Victoria a obojí se povedlo. Na bílou DS3 v automatu jsem si zvyknul hned druhý den a najezdili jsme spolu přes 500km. Výhodou bylo i objednání (bez zálohy) napřímo, s plným pojištěním a tudíž žádný depozit. Dokonce ani kreditku nechtěli.... Ubytování 7min od letiště, přímo u pláže Reducto... 25min do města, podzemní parking. Víc nepotřebuješ. Značka ideál.

Odlétali jsme Ryanem z Berlína, z terminálu 2. Terminál bídy. Ale což. Lowcost. Překvapilo mě, že i zavazadlo si musíte zvážit sám, vytisknout lístek a položit na pás. Budoucnost cestování. Plusové body má kombinace hotelu Moxy, parking Easy Airport Parking a Bolt. Tato kombinace nás dostala na letiště. Tam jsme jeli večer po rodinné oslavě. Pršelo celou dobu a možná z cesty budu mít i fotku... asi ale ne úplně levnou..... netěším se.

tyygrův!Cestopis

Tentokráte nebude měnit autentické zápisky a přináším report z Instagramu + komentáře 🎯 . Takže vlastně komentovaný report. Třeba vám nebude sedět časový děj příběhu, ale takhle to prostě bylo. 

Den č.1 - i letost bude deník z cest :-) vyrážíme ráno z BER, ale místo z T1 jako lidi, tak z T2 jako lowcost lidi. I zavazadlo si vážíte sami a lepíte štítek.Terminal osekany na kost pro Ryan a Wizz. Letadlo plné, 737-8M plný až na půdu. Jediné volné místo vedle mě na exitu, takže jako 👑.

Před přistáním krásná prohlídka celého 🏝️Lanzarote a jsme tu. Na letišti přebíráme DS3, podle papírů je to 🚗. A jedeme na blízké ubytování. Pak už jen jídlo-relax-procházka městem-🍽️🍛a 🍹. Celou dobu v tričku, přes den vedro, večer příjemných 19st.

Den .č2 -  na 🏝️ Lanzarote. Ráno vyrážíme na sever do #JardinDeCactus neboli kaktusová zahrada. 4500 typů kaktusů z pěti kontinentů je moc pěkná sbírka. Prohlídka asi na hodinu a pokračujeme dál, ke Cueva de los Verdes. Lávové jeskyně staré 22000let. Plné lávy. Vlastně láva je všude kolem. Prohlídka na 50min, čekání asi na 15min. Super.

Pak nastal hlad. Co si dáme? 🐙🐟🍤🐚?? Jasně. Tahám uložený špendlík z Gmapy. Jedeme do celého bílého městečka (všechny jsou bílé) Arriera do Cafeterie #ElPisquito - skvělá volba! Po obědě procházka a 🍦a zpět na základnu s nákupem v Aldi.

Odpoledne zase couračka, 🍺🃏♥️♦️♣️♠️ a fotbálek na pláži. K večeři 🍕 a jedna místní specialita. Den nabušený, ať je další stejně aktivni!

Den č.3 - na 🏝️ Lanzarote stále svítí ☀️ - a my výletujeme. Dnes vyrážíme ráno směr Ciudad estratificada … máme to kousek a jedná se takové zajímavé skalnaté útvary. Extra bych sem nejel, ale když to máme po cestě…. Další zastávkou je bývalé hlavní město #Teguise … kouzelné místo malý uliček, krámečků a hospůdek. Navštěvujeme kostel + kupujeme nějaké cetky + dáváme občerstvení. Pak maličko měníme plány a na #Famaru se jedeme podívat z vrchu. Jedeme po vrcholu a kocháme se výhledy. Cestou míjíme vojenskou základnu s dopplerovým radarem. Cílem je #Haria a dobře hodnocená Restaurante del Mercado. Kombinace restaurace a minitržiště. (Kdyby tam někdo jel, zapomněl jsem tam černou 🧢). Klesáme k moři, opět do Arrieta a pak přes McD (stydím se) na ubytko. Odpoledne už jen relax a pláž. Lze prohlásit, že sever opouštíme a co jsme nestihli (LaGraciosa+Orzola) necháváme na příště. Zítra na jih!

🎯 Tahle restaurace za mě nejlepší na celém ostrově. Když už tam budete, nezapomeňte na Mirador del Rio jako my.

Den č.4 - 🏝️☀️-  vstáváme dříve a jedeme tak, abychom v 9:00 byly na vjezdu do parku Timanfaya. Po vjezdu rovnou parkujeme u Restoranta El Diablo, kde nám ukazuji funkčnost volkánu a nad žárem ze sopky příravují maso. Následuje projížďka busem měsíční krajinou… tzn. Nic si pořádně nevyfotíte :-( největší slabina. Po té jedeme ještě projet co se dá autem a parkujeme u vinařství Bodega Stratvs a kupujeme lahvinku na košt. Vinařství stojí za to vidět. Pak už jedeme do Yaizi do 🇵🇭🍔 a pak odhlédnout oceán a těžbu soli v Laguna de Janubio. Cesta do El Golfo je zavřená, tak si to necháváme na příště a jedeme ještě do Playa Lima pozorovat přistání letadel. Konec výletu. Odpol si jdeme číst a na 🍻 a večer objevujeme město. Na místo na večeři máme smůlu. Vybrané podniky jsou zavřené (podle google maps otevřené) a co jsme našli - průšvih. Drahé, nikdo neuměl anglicky… tak jsme si museli cestou domů ještě nakoupit ve Sparu.

Sbíráme síly na zítra!

🎯 Timanfayu doporučuji navštívit 8:30- Pokud si chcete udělat hezké fotky bez aut tak i o hodinu dřív.

Den č.5 na 🇪🇸🏝️ s 🍹🍻🐙🍤 a ☀️ stále hřeje. Dnes takový lazy day. Ráno jedeme (myslel jsem, že za odměnu, ale bylo to s přemlouváním) do Rancho Texas Parku. Kombinace malé zoo, zvířecích show a malého akvaparku. Ze tří kanárských, co jsme byly nejmenší. Ale pěkný - 4x show (delfíni, dravci, lachtani a papoušci) jsme stihli tři. Asi stačilo. Oběd a jde se na pláž. Dnes to hřeje, takže i do vody. Jako nepřehřeje se člověk, ale studené to nebylo. Večer autobusem do přístavu, seafood paella k večeři a domů pěšky. Je sobota a město praská ve švech. Všude davy lidí. Měli jsme štěstí a chytli jsme i kus vánoční zábavy…. Malé vánoční Las Vegas.

A zítra poslední celý den.

🎯Když porovnám Rancho Texas Park s Palmitos Parkem na Gran Canarii nebo Loro Parque na Tenerife, tak hodně chudý příbuzný... bohužel. I přes nové hezké delfinárium, moc pěkné lachtany a bílé tygry.

Den č.6 - 🇪🇸 - poslední den v roce, měsíci i v týdnu. Ráno jsme jeli zpět do #Teguise na pravidelné nedělní trhy. V podstatě jsou tu asi všichni turisti…. Kromě fake prodejců je tu celkem hodně různých řemeslníků a umělců, moc pěkné. Každý si něco vybral - E tyčku do vlasů a Mx dres Harry Kane :-) pak se jedeme podívat na vlny a pláž Fanary, oběd v S. Bartolome, nákup v Mercadoně a dotankování. Zítra vracíme auto. Na pláži dnes parádně a teplo.

Večer mě zklamal. Restaurace zavřené a lidi paří v ulicích. Kdo má otevřeno, je nálevna. Takže - bistro čína to jistí. Večer si připijeme růžovým z lávového pole a ráno na letiště. Každá cesta někdy končí……

Den č.7 - návrat v sardirkárně, report jsem už nepsal. Vše probíhalo dle plánu, co si budeme pamatovat nejvíc je pruderní personál Ryanu a měření zavazadel. Cesta domů v dešti a krásném čase 3:30. Z Berlína kdykoliv rád, ale ideálně z terminálu T1. Lowcosťák T2 je nehezký.....

Co říci závěrem?

Určitě se chci vrátit. A co třeba lodí? Každý den přijíždí velký cruise do ACE... každý den jiný. A taky plno trajektů z ostatních ostrovů. I s takovou myšlenkou si hraju. Na jednu návštěvu jich třeba zkusit víc...

Vulkanický ostrov Lanzarote je nejsevernějším z větších Kanárských ostrovů. Hlavním městem ostrova je Arrecife. Většinu ostrova pokrývá poušť charakteristické červenohnědé barvy, tvořená lávovými vyvřelinami. Ztuhlé lávy je prý na ostrově tolik, že by si jí každý člověk na Zemi mohl odvézt 50 kg.

Žádné komentáře: