Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 8. června 2008

Oděssa, Kyjev a low cost airlines na Ukrajině

Moji první analýzu levných letenek na Ukrajinu jste určitě všichni četli. Pokud ne, napravte to. Mnozí z Vás určitě četli i Odessa File od Fredercika Forsytha. Jak to souvisí? Velmi.

V posledních dnech se totiž roztrh pytel (rozuměj více než 1) se zprávami o levných / low costových aerolinkách na Ukrajinu. Jako první se sem chystá Wizz Air (tuším maďaři), kteří létají 3 vnitrostátní linky - Kyjev - Oděssa, Lvov a Simferopol na Krymu (o situaci na Krymu můžete číst zde) a dalším lowcosťákem by měly být Germanwings s cíly v Kolíně nad Rýnem a Berlíně.
A tak jsem začal přemýšlet o slíbeném víkendu v Oděsse. Říkali jsme si s LU, že když už jsem tady, vyrazíme i na prohlídku Oděssy. Jedná se o historické, přímořské město (malou zajímavostí je, že je to častý cíl pedofilů z Německa a Anglie a je tam největší koncetrace HIV pozitivních). První nápad jet autem a být flexibilní jsem po extra nákladech na hladové policajty při cestě na Lvov zavrhl. Druhý nápad byl jet vlakem, který jede přes noc a člověk ušetří za ubytování, to Vás však totálně rozstřelí a výlet si neužijete. Cenově to však vychází rozumně, jednosměrný lístek kolem 400Kč. Třetí možnost byla letecky, kde zas náklad byl zbytečně vysoký. Borec Aerosvit chce skoro 300 USD na osobu. (i když tvrdí, že letos v létě nabídne v každém letadle, kde jim konkuruje Wizz, pár letenek po 10USD) Proto jsem přivítel Wizz Airy, se kterými výlet tam i zpět vyjde mezi 100 až 300 Hrivnami (320 - 1000Kč) což je super cena i pod hranicí na benzín. Nabídka je myslím super i pro ty, kdo sem chcete na výlet. Můžeme být 2 dny v Kyjevě a pak za 300Kč vyrazit do Oděssy k moři!

Aktualizováno: Od září se Wizz Air chystá létat i do Londýna, Dusseldorfu a Milána za cca 140USD pro obě cesty.


Příchod Germanwings je důležitý pro cestu sem. Současně létají i z Prahy a do jejich hlavní základny v Kolíně nad Rýnem to stojí cca 2.500Kč (oba směry). Pokud by fungovala stejná cena i do Kyjeva a časově to šlo (o)sladit, můžete tu být za 5-5.500Kč, což je nejlépe dosažitelná cena, co jsem zatím viděl.

AKTUALIZACE: Již fungující je FlyBaoo s lety do Ženevy a Nice. Jejich letenky mi zatím ale nepřijdou moc low-cost a nenabízí ani žádný další spoj do ČR nebo poblíž, takže se pro nás moc využít nedají.


Další možnosti na cestování vášnivě sleduji a hned jak bude něco nového, najdete to zde.

Žádné komentáře: