Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 4. května 2008

Neděle a (docela) levné letenky (nach) Kyjev - Ukrajina

Továrna na poskládání písmenka tak, aby dávala alespoň lehký smysl, v podobě příběhů z povodí Dněpru se pomalu rozjíždí a zítra ráno mi to letí přímo na Ukrajinu, do Kyjeva. Zase Aerosvit. Aktivita zde byla malá, protože jsem měl na práci plno zajímavějších věcí a navíc, kdo z vás by ulítaval na popisu mé klasické práce. Přesto se chystám sepsat shrnutí, protože si myslím, že jsem to stihl dost, ale nejvíce času budu mít, až na Kyjev padne tma :-)

Za 10 dní se za mnou vypraví moje LU a řada z Vás říkala, že by taky ráda... tak uvidíme, kolik čárek na zeď v podobě přicestovalých přátel budu moci udělat. Každopádně přináším pár tipů, jak docestovat na Ukrajinu a předem doporučuji LETECKY.

Docela levné letenky
Aby cesta letadlem byla co nejpříjemnější, předem si dovoluji upozornit na nalezení termínu mimo ukrajinské svátky a prázdniny. To zdražuje cenu o 50-90%. Dále ideální doba rezervace je minimálně 2-3 týdny. Pak máte cenu ideální.

První ověření doporučuji přes systém Student Agency - KRÁLOVNA.CZ - zatím mi to našlo vždy nejlepší řešení. Včera jsme LU objednali letenku s ČSA (bohužel jen jeden let denně) a dokonce vyšla o 150Kč levněji než přes ČSA Booking. Patrně nějaká lašákovina, kterou chápe jen on. Další variantou, kde můžete mít štěstí je ukrajinský AEROSVIT, možná úspora je i přes E-ticket, ale nemám zatím vyzkoušeno. Ten vám ale nabídne rovněž Královna. Někdy je úspornou variantou (úspora až 2.000Kč) let s MALEVem, ale i s přestupem v Budapešti je to na cca 6hodin. Za zvážení (taky s přestupy) ještě stojí za úvahu polský LOT a LUFT-Hansa. Víc nic. Další možnosti se rýsují vstupem low-cost aerolinek na Ukrajinu. Pokud chcete využít Kyjev jako přestupní stanici, zkuste se mrknout i zde na Axess, ale je nutné znát pa ruski.

Cesta Vlakem. Vyzkoušeno nemám, ale mělo by to trvat cca 24h za nějakých 3tis (snad obě cesty). Každopádně doporučuji jen větším skupinkám, dobrodružnějším náturám a fyzicky urostlejším jedincům se zkušeností pro boj zblízka :-)

Autem. Měl jsem to štěstí. Také nedoporučuji. Pokud se rozhodnete, tak počítejte se špatnými silnicemi (offroad výhodou), špatnou naftou (rozhodně benzíňáky) a opruzem na hranicích (majitel vozu by měl být přítomen v autě, jinak potřebujete plnou moc v ukrajinštině). Docela dobrou navigaci poskytují mapy ViaMichelin.

Dva malé tipy. Na hranicích musíte vyplnit kartičku, kdo jste a co a jak. Vyplňujte zásadně anglicky. Ihned ukážete, že nemáte náladu na dlouhé diskuse, páč oni anglicky neumějí. Buďte slušní, zdvořilí, smějte se a přetrpte to. :-) Kartičku pak celník roztrhne na dva kousky a ten druhý odevzdáte při odjezdu, tak NEZTRATIT! Dále si sebou neberte více peněz jak 1700EUR či ekvivalent v dolarech. Jinak musíte vyplnit deklaraci!! Raději si pak prachy vytáhněte z bankomatu (pozor, někdy tam prachy dojdou). Ukrajina nesnáší cash peníze přes hranice, jinak ale cash miluje.

Tak to by bylo. Držete mi palce, zbývá mi pár posledích hodin. Jdu si užívat něděle. Máme v plánu ještě malý výjezd, potkáme se se skvělou Bravofamily a v troubě se mi peče masová roládička .. mňamky.
Pikantní je, že moje mamka je na týden v Německu, taťka v Americe a já budu na Ukrajině. No nejsme my cestovatelská rodina? :-)

P.S.: nadpis bych měl zvolit jinak, ale tak trošku mě láká experimentovat s vyhledávačema a tak to i těm emerickejm, jako je gůgl nebo jahů servíruji neskloňované..

Žádné komentáře: