Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

úterý 29. listopadu 2011

Dubaj - turistický mini průvodce


Dubaj může být velké lákadlo, ale zároveň může být i velkým zklamáním. Podle toho, co tam hledáte. Nápad na sepsání posledního článku jsem dostal v letadle, v Emirates při cestě z Dubaje zpět, když jsem přemýšlel, co lidi na Dubaji láká a v hlavě mi svítila pomyslná reklama "Dubai = shopping, dinning, entertaiment". Proč se nepodělit ze svých posledních cest (moje první cesta do Dubaje).

Prvně na vás bude zvolit si místo, kam míříte. K čemu chcete být blíže a na čem vám až tolik nezáleží. V Dubaji jsou poměrně levné taxi a kromě 15-17 (kdy si mění směnu) je jich i dost. Problém může být v tom, že ve špičce je špatná dopravní situace a sedíte v taxi zbytečně dlouho. Jako záložní variantu pro rychlé přesuny doporučuji být nedaleko metra. Může se to hodit.

Kdo míří za relaxem a chce moře ten nechť obrátí pozornost na lokalitu Jumeirah a ještě lépe na nově vystavěnou oázu Marina, Dubai Marina. Soukromou pláží disponují např. hotely Ritz-Carlton, Hilton nebo Sheraton. Sofitel nebo Rotana jsou sice na JBW (Jumeirah Beach Walk), ale svoji pláž nemají, takže nemůžete jen tak v pantofličkách odtančit na pláž.

Pro ty, co jedou striktně za nákupy, bude nejlépe nedaleko Dubai Mallu, asi největšímu světovému nákupnímu středisku. Ne všichni si budou moci dovolit Armani hotel (a nebo jinak, ti co to tady čtou asi si pro ten tip nepřišli sem :) ) a proto bych volil Crowne Plaza (na Sheik Zayed Road), The Adress přímo u Dubai Mall a nebo na stejném místě Radisson Blu.

Milovníci atmosféry původní Dubaje najdou útočiště v Deiře, přímo na břehu Creeku. Zde je možné do nekonečna bloudit přeplněnýma ulicema, které vůbec nepřipomínají lesk nákupních center, můžete zavítat na trh koření, ryb nebo Gold Souk a určitě se vám bude líbit zásobování iránského trhu dřevěnými kocábkami. Přejezd přes creek na místním "water" taxi má bezesporu něco do sebe. V Deiře za nejlepší destinaci považuji JW Mariott (vzhledem blízkosti k letišti základna pro ubytování pilotů Lufthansa) nebo Radisson Blu (první 5* v Dubaji). Kousek dále, u Festival City najdete Crowne Plazu nebo Intercontinental.

S Entertaiment nevím, zda mám největší zkušenosti neboť nehraji golf a na sportovní utkání a dostihy jsem zatím neměl štěstí v termínech, ale vše toto najdete. Od rugby po fotbal. Dále se zde koná dostatek veletrhů (např. Dubai Air Show) a dalších akcí. Co by vám určitě nemělo utéci - Dubai Mall s fontánou a akvariem, nejvyšší budova světa Burj Khalifa (info z mé návštěvy), unikátní hotel Burj Al Arab, automaticky řízené metro, lyžovačka v Mall of Emirates, Deira (creek & gold souk - kdo má zájem o látky tak musí na Textile Market), Jumeirah Beach Walk (ideálně snídaně v PAUL) ... The Palm s hotelem Atlantis, Monorailem a vodním parkem Aquaventures ... a určitě plno dalšího zatím neobjeveného. V roce 2013 se rozhodli trumfnout Londým a vytvořit si vlastní, pochopitelně nejvyšší, Dubai Eye jako součást projektu Bluewaters Island.

A fine dinning? Určitě doporučím Budha Bar (jídlo i atmosféra), Belgium Beer Café (především terasu), filipínskou kapelu v Marables Baru, Bamboo Lagoon a nebo Black Canyon (thai food). Jedno musím říci spolehlivě, jídlo je tu perfektní, skoro všude sea food AYCE...
Pokud kašlete na fine dining, zkuste v nekonečném labyrintu uliček v Deiře jednoduše něco chytit do ruky. Na jehněčí shaurmu si tam zajdu skoro vždy.

A jak se do Dubaje dostat? Vzhledem k rychlosti přímých letů máte 3 možnosti - Emirates (od ledna Boeing 777 sardirkárna, ale zase filmy na palubě a ne úplně špatné jídlo a vstup do Dubaje přes Terminal 3), Travel Service (bez filmů a s koupákáma, vstup do emirátů bohužel přes Terminal 1) a nebo ČSA do Abu Dhabi. Hodí se hlavně pro ty, co míří na Jumeirah.

--článek bude průběžně doplňován--

Související:
Pražská parta v Dubaji aneb koho potkáte na pláži nebo v letadle
Zadlužení cizinci mizí z Dubaje, zůstane po nich jen auto aneb než se rozhodnete tam zůstat
Velmi pěkný článek z pera elektronické tužky České Pozice: Dubaj: Veřejný prostor, nebo korporace?

Žádné komentáře: