Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 13. března 2022

Jarní prázdniny pod Pico de Teide v klidném Puerto de la Cruz


Po jarňákách dvacetjedna, které byly v karanténním prostředí doma s covidem, jsme s radostí vzpomínali na naše první jarní prázdniny v teple, ve Valencii. Pokus, který vyšel a rodina ho přijala velmi pozitivně. Loni jsme si pak spravili chuť a plíce na Gran Canarii přes velikonoce. Prostě krásné teplé Španělsko. A letos si to zopakujeme, jen klasika, zase jinam. Výběr byl těžký, plán byl jiný, ale pod tlakem omikronu a německých prázdnin se plánuje špatně a optimalizuje špatně. Šlo vybrat něco jiného, šlo to asi i levněji, ale ... kostky jsou vrženy. Vyrazili jsme na Tenerife.

Pro cestu jsem tentokráte vybral konzervativní způsob dopravy v balíčku AllIn od cestovky LMX a prodejce DeltaReisen. Hezky z Prahy s novou linkou Eurowings. Německé služby za příjemnou cenu. Eurowings je lowcost Lufthansy, ale nemáte si nač stěžovat. Průběh online checkinu, výběr sedadel (3 dny před odletem zdarma), jídlo i pití na palubě, odlet na čas, přílet též... vlastně hodně foukalo, tak se letělo pomalu, ale za to Eurowings nemohou. Příletové i odletové letiště bylo TFS, takže Tenerife jih. Na letišti to běželo rychle a kromě odletového formuláře, který v sobě zahrnoval i náš nahraný covidpass se nikdo po žádném covid teroru nepídil a vše běželo jak má. Ihned po výstupu z letadla už byly kufry vyloženy. Taky jim přistává skoro 30 letadel za hodinu, tak se musí dost snažit. Odlétali jsme v 7:40 ráno a po poledni jsme na Tenerife. Busem na sever to trvalo asi 2h, včetně vykládání ostatních hostů v jiných hotelech.

Ubytování v hotelu Bahia v Puerto de la Cruz běželo taky krásně. Dostáváme protekční číslo pokoje 1111, náramek a hurá do Snack baru, kde nám udělali burger či hotdog, luxusní a tmavý rum i kávu. Úroveň hotelu parádní, luxusní jídlo, pěkné ubytování a nádherný výhled na Pice de Teide.

Pico de Teide (nazývaná také jako Teide, Mount Teide nebo Pico del Teide) je aktivní sopka nacházející se na ostrově Tenerife, který je největším ze sedmi Kanárských ostrovů ležících nedaleko severozápadního pobřeží Afriky. V současnosti je nečinná, poslední erupce skončila v listopadu 1909. Pico de Teide je nejvyšší hora Španělského království (nejvyšší horou pevninského Španělska je Mulhacén, 3 479 m) i všech ostrovů v Atlantském oceánu a zároveň třetí největší sopka světa (měří asi 7 000 m od úpatí na dně oceánu). Vrcholy Pico de Teide a Pico Viejo s blízkým okolím jsou součástí národního parku – Nacional del Teide. Vzhledem k nedalekým obydleným oblastem je vulkán zapsán do seznamu Decade Volcanoes. (Zdroj: Wikipedia)

Výlet na Pico de Teide a do Masky + Garachico byl jediný výlet, který jsme si koupili od cestovky. Na 1 den jsem si nechtěl půjčovat auto. Hora je to monumentální, krásně nám vyšlo počasí a tak jsme si užili jak hory, tak všude přítomných lávových polí. Upozorňuji - Maska a Garachico není moc pro děti. Pak už nám to bylo dlouhé.

Pod úpatím hory Teide, třetí nejvyšší sopkou na světě od jeji podmořské základny, a omývána Atlantským oceánem, Puerto de la Cruz si zamilují turisty již od 19. století V tomhle městě na severu Tenerife můžete procházet mezi typickými kanárskými budovami u pobřeží udržovaných pláží nebo strávit zábavný den v zoologické zahradě Loro Parque. Chcete-li si odpočinout, nejlepší je strávit den v bazénech se slanou vodou v Lago Martianez, které navrhl César Manrique. Zdroj: AhojKanarskeOstrovy.com

Kdo má rád klid, maximálně si užije Puerto. Klidné městečko plné kavárniček, obchůdků (specialita perly a lávové kameny na všechny způsoby), hospůdek a restaurací. Každý den jsem nachodil 12-14tis kroků za dobrotami a památkami. Puerto jsme prošmejdili dokonale a rádi se budeme vracet. Bahia hotel je přímo na nábřeží, velká výhoda, protože jinak od pobřeží nahoru jde kopec.... 500m od pobřeží a už šlapete denně krpál... pozor, taxi tu jsou levné. 

Pláže jsou černé... protože lávový písek. Vlny velké, na koupání nic moc. A proto je tu slané koupaliště Lago Martianez a hotelové bazény. I v únoru se to dá. 

A palmy. A všudypřítomný pohled na Pico de Teide. Samozřejmě jedním z mustgo v Puertu je Lorro Parque. Díky reklamám nemůžete minout, ani my jsme neminuli. Lehce jsem to sepsal do solo článku Lorro Park návod.

Domů hezky po obídku, zase s Eurowings a zase z TFS. Pozor, letiště to není nejzábavnější, ale uteklo to.

Tenerife jsme asi neřekli poslední sbohem. Na ostrově je hodně co dělat a dětem se líbilo. Asi i trošku víc, než loni na Gran Canarii a ve finále jsem i rád, že jsme dali Tenerife přednost před Madeirou (preferoval jsem já) a cenově nejvýhodnějším Lanzarotte.

Vzhůru za dalším dobrodružstvím!

Žádné komentáře: