Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pátek 14. února 2020

VLC Valencia Card se vyplatí! Podrobný výpočet!

VALENCIA CARD je turistická karta ve městě Valencie s platností 24,48 nebo 72h. S turistickou kartou cestujete zdarma autobusy, metry a tramvají a získáváte zdarma vstup do městských muzeí a památek a užíváte si speciální slevy v hlavních turistických zajímavostech.

Karta nabízí:

  1. Zdarma veřejná doprava po městě.
  2. Autobusové, metro a tramvajové zóny ABCD. Včetně cesty València-Airport-València (L3, L5). (pro ty, kterým časově karta pokrývá i cestu z letiště navrhuji objednat a zaplatit online kvůli lepší ceně a vyzvednout na letišti. Když jme my přilétali, nikdo tam nebyl... operace na 2min a ušetříte 4,4EUR za osobu metrem do centra.)
  3. Volný vstup do veřejných muzeí a památek
  4. Slevy až 50% na 130 účastnických turistických a volnočasových služeb a v obchodech a restauracích.
  5. Bezplatná mapa València a průvodce slevami.
  6. 2x tapas a 2x nápoj (to mě mrzí, nedokázali jsme to časově a logisticky)

Karta je aktivována prvním použitím. Takže třeba já si vyzvedl kartu v "Íčku" na radnici a ještě půl dne s ní běhal, než jsem ji aktivoval v muzeu...... (vyzkoušel jsem v buse i to, že když měla skončit, fakt skončila :) )

Věnoval jsem se jí opravdu podrobně a analyzoval do detailu.

Nakonec jsem vzal variantu 72karta + L'Oceanogràfic (za 48,98EUR pro dospělého) + zvlášť Bioparc (-15%). Po dlouhých přepočtech zpětně musím říci, že se nám lehce vyplatila... a pokud přičtu sekundární efekt, tak se vyplatila určitě. Navíc jsme byly totálně v pohodě a komfortu a člověk věděl, že může (ale nemusí).

Jak jsem kartu tedy využil?
Sleva do Bioparcu 15% = 3,57EUR
Vstupenka do L'Oceanogràfic = 31,30EUR
2x vstup do městských muzeí = 4EUR
12x jízda bus nebo metro = x1,5 = 18EUR
==> 56,87EUR (versus nákup 48,98EUR = úspora 7,89EUR)

Zajímavý je ovšem i sekundární efekt. Vzhledem k tomu, že VLC je především cestovní karta na dopravu a ta se platí až od 6ti let a metro dokonce od 10ti let, tak je na stránkách VLC tento text: "Reduced fee applicable to children between 6 and 12 years old, retired people and pensioners. Urban transport in València is free on the bus for children under 6 and on the metro for children under 10. Free entry for children under 3 ". Juniorovi bylo přesně 4,5 a tak jsme se nikam nehrnuli, VLC kartu mu nekoupili (nesplňoval věk 6let) a vesele suverénně procházeli dovnitř frontama pro lidi s lístkem mávaje třema platnýma VLC kartama. Pořád jsem se připravoval na variantu, že takhle jsem to koupil online a že vše splňuji. Tím jsme vlastně ušetřili dalších 18+23,3 = 41,4EUR.
Celková úspora je tedy 3x 7,89 + 41,4 = 65,07EUR v našem případě. Samozřejmě, pokud by člověk nemusel brát tolik ohled na děti a jejich program, dá se toho stihnout daleko víc a kartu tak ještě více podojit :-)
Navíc jsme se ještě chtěli podívat do býčí arény, která je zavřená, takže tam nám nějaké to plánované euro taky uteklo.

Žádné komentáře: