Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pondělí 8. července 2024

Long live Palermo and Santa Rosalia aneb zase jsem jednou něco (náhodně) trefil

 

Vypadá to, že se mi povedlo zase něco trefit. Palermo tím žije už dost dlouho a jak člověk nenavštěvuje oficiální stránky, nedošlo mu to. Možná to i vysvětluje celkem dost drahé letenky a hotel..... Výročí 400 let svátku svaté Rozálie, ochránkyně Palerma. 400 let jsou pěkný kulatiny, doufám, že to rozpálej. 

Maličko jsem se nachytral AI a už hledám, co to pro nás bude znamenat. Určitě nějaký pěkný zážitek a suvenýr.

Festival svaté Rosalie, známý také jako "Festa di Santa Rosalia" nebo "U Fistinu," je jedním z nejvýznamnějších a nejživějších festivalů v Palermu na Sicílii. Koná se každoročně v červenci a slaví památku svaté Rosalie, patronky města, která podle legendy zachránila Palermo před morovou epidemií v 17. století.

Co očekávat:

  • Náboženské slavnosti: Festival začíná a končí náboženskými obřady, včetně procesí s sochou svaté Rosalie. Hlavní procesí vede z katedrály v Palermu na Monte Pellegrino, kde se nachází svatyně svaté Rosalie.
  • Hlavní akce: Procesí s sochou svaté Rosalie: Nejvýznamnější událost festivalu, při níž je socha svaté Rosalie nesena ulicemi města, často za účasti tisíců lidí.
  • Historické rekonstrukce: Během festivalu jsou často pořádány historické rekonstrukce událostí z doby svaté Rosalie, včetně jejího zázračného zásahu během morové epidemie.
  • Ohňostroje: Festival je známý svými velkolepými ohňostroji, které osvětlují noční oblohu nad Palermem.
  • Hudba a tanec: Na mnoha místech po celém městě se konají koncerty, představení tradiční sicilské hudby a tance, často v doprovodu místních kapel a umělců.
  • Jídlo a pití: Stánky s jídlem nabízejí širokou škálu tradičních sicilských specialit, včetně arancini, cannoli, panelle, sfincione a mnoha dalších. Nechybí ani místní vína a další nápoje.
  • Pouť a atrakce: Ulice Palerma jsou plné stánků s různými výrobky, suvenýry, hračkami a dalšími drobnostmi. Nechybí ani pouťové atrakce pro děti a dospělé.
  • Kultura a umění: Během festivalu jsou často pořádány výstavy, umělecké instalace a další kulturní akce, které prezentují sicilskou kulturu a historii.

Festival svaté Rosalie je skvělou příležitostí k prožití autentické sicilské kultury, tradic a pohostinnosti, a je nezapomenutelným zážitkem pro každého návštěvníka Palerma.

A vypadá to, že průvod bychom mohli stihnout.
Tak teď se uvidí, zda nám oslavy budou "překážet" nebo to bude ten správný "booster" pro naši návštěvu. Tipuji to druhé :-)
Na YT jsem našel video z roku 2022...

Žádné komentáře: