Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 7. července 2024

Nedělní výšlap na Špičák

Ačkoliv na chalupu jezdíme už dávno, pořád a pořád máme resty. Špičák, chcete-li tanvaldský špičák, je jedním z nich.

Špičák, často označovaný jako Tanvaldský Špičák (německy Tannwalder Spitzberg), je výrazný vrch nacházející se mezi městy Tanvald a Albrechtice v pohoří Jizerské hory. Jeho nadmořská výška činí 812 metrů a převyšuje tak severní část tanvaldské kotliny o markantních 320 metrů. Na vrcholu stojí kamenná rozhledna postavená v roce 1909 a o rok mladší turistická chata, upravená do současné podoby v roce 1930. (text wiki)

Vyrazili jsme ráno, za malého deště a na parkovišti pod Špičákem jsme byli první auto. Takže romantická procházka opuštěnou krajinou. Vyšplhali jsme nahoru v 10, zrovna když otvírali. Krajina zamračená, ale výhledy nádherná.

Cestou dolů jdeme ještě na Malý Špičák a novou a poměrně netypickou rozhlednu Špička.

Špička stojí v místě, kde v minulosti začínala Tanvaldská bobová dráha. Odkaz k historii se promítl ve vzhledu objektu. Rozhledna na Malém Špičáku má připomínat bob, mnohým však evokuje lžící nebo mimozemské těleso. 
Netypická rozhledna Jizerských hor, to je Špička na Malém Špičáku u Tanvaldu. Vyrostla nad skalnatým útesem Malého Špičáku. Má odkazovat na bývalou dráhu pro boby a saně, která začínala právě pod těmito skalami. (text)
Před polednem jsme doma a jedeme na oběd. Někam. Tip z netu. Jedeme do penzionu "Jako doma". Rodinný podnik, k obědu asi 10 hotovek. Vybral si každý. Obsluha příjemná, ceny ok, jídlo průměr. Dětem chutnaly špagety, zbytek fakt průměr. Bohužel jsem moc moc chtěl do Chaty na souši.... ale ta se přestavuje, do roku 2027 a asi už nikdy nebude taková, jako byla. Zahrada pod kaštanem a skvělý bůček s bram. kaší. 




 

Žádné komentáře: