Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

sobota 1. května 2010

Cuba ale Libre?

Zdravím po návratu z krátkého odskoku na Kubu, konkrétně do Varadera a Havany. Po krátkém zhodnocení pokračujícího pokusu se socialismem jsem rád, jak je tomu u nás a o návratu nemůže být zřetel.


  • Cesta tam i zpět na křídlech KLM a dceřiné firmy MartinAir (hrůza jen ty jejich obstarožní B-767, uff) proběhla celkem dobře, až na zpáteční incident, kde nám nechtěli vzít kufry nad 23kg a museli jsme podpořit kubánskou ekonomiku nákupem nekvalitní, skoro až aušusové, cestovní tašky. Letiště v Havaně nenabízí nic závratného a od Berlína ho vlastně rozlišuje jen lokalita. Doba i režim při výstavbě se zdá totožný.
  • Kuba je rozdělena měnově a ideově na 2 světy - jejich s pesem a turistický, s pesem covertible (aka CUC aka kůk) a 1 kůk = 1 éčko a vlastně tak všechno nám Fidel prodával jako kdybychom byli v Německu (západním).
  • Jako turisku (ano ano, masového, netoulal jsem se tam s batohem) nás skoro nikam mezi obyčejné nepustili a taky jsme podle toho platili a to doslova. Ono totiž není moc přání režimu nás kamkoliv jinam pouštět. Doutníky, některé, byly i ve fabrice daržší než v Praze na Václaváku, rum jak by smet.
  • V hotelu funguje socialismus a netáhlo střídá netáhlo. Rum docházel běžně během dne, na pokoji se nestihlo uklidit a když finiš tak finiš a uklizečku nikdo nepřinutí... všude však skleničky na tips.
  • Poprvné mám jistotu, že jsem se nedotkl téměř ničeho amerického... dokonce i americký dolar jim nevoněl a vpodvečer ho pinglové chodili mezi hosty měnit za kubánskou měnu. Patrioti. Žádný veksláci.
  • Echt americké byly jenom ty luxusní káry, to se sbíhaly sliny. A pak skoro všechny hotely, postavené z peněz mafie a kousek od našeho hotelu chata Al Capona.
  • Rum je kapitola sama o sobě. Viděli jsme luxusní sídlo rodiny Bacardi, znárodněno - dneska nějaký úřad, muzeum Havana Club (víte že např. desetiletý rum není desetiletý, ale do nového se desetiletý namíchal pouze kvůli barvě?) a zkonzumovali nekonečné litry "Ron Dorado" :-)
  • Krásný písek, žhavé slunce a modré moře je idylka, zaplacená však solidním úžehem a červenou kartou na jeden den...
  • Čechy tam mají rádi a dokonce nás obsluhoval v Havaně číšník s krásnou češtinou, vzpomínkou na Karlovy Vary před 20lety a chválou české technologie v pivovaru Bucanero. Ochutnávka proběhla na místě a opravdu, zlaté české ručičky.
  • Odpočal jsem si a po dlouhé době přečetl knížky, obzvláště první díl Milenia od Stiega Larssona mi dnes nedá spát, musím dočíst pár posledních stránek...
  • Celkově vzato, hodláte-li zažít znovu sedmdesátá léta (včetně stáří vlaků, autobusů, budov a myšlení - pouze pozor na nové taxi Fabia), pouze doplněná rumem a mořem, zavítejte na Cubu! pouze s tím Libre to bude slabší.


a teď se už jen srovnan s jetlagem :( a postupně vám nahraju fotky z Varadera, Havany a delfinaria :)

Žádné komentáře: