Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

sobota 2. dubna 2016

Biškek, město pod Tan Sanem

Druhou destinací cesty je hlavní město Kyrgystánu, Biškek. Město, které leží pod pohořím Ťan Šanen a jeho bíle kopce jsou vidět prakticky z celého města. Kdo má rád hory a koně je zde jako doma. Přilétá se do nadmořské výšky 1000m n.m. a nad námi byly kopce 3.500m a k nim necelá hodinka cesty.

Kyrgystán bojuje s Tadžikistánem o titul nejchudší zěme sojuzu, ale oč jsou chudší, o to jsou přátelští a mají zájem spolupracovat a rozvíjet se. Dnes je Biškek přeplněné město auty, neustálé zácpy v úzkých prašných uličkách, kde přes léto je až 50st. Hory plné pasoucích se koní jsou však blízko, v obchodech i restauracích je velmi levno, koňak je vynikající a lidé se smějí, chtějí si povídat a poslouchat. Člověk se cítí velmi dobře.

A co víc. Moc se neví, že brigáda československých socialistů vyrazila kolem roku 1920 do Kyrgystánu budovat socialismus. Dodnes se na ně vzpomíná (mimo jiné tu byl jako mladík Alexandr Dubček) a jelikož mezi nimi byly i skialpinisti, kteří tento sport zde založili, jsou v této komunitě populární jména především Mareček a Racek.

Kyrgystán je země otevřená, turisty vítají a velmi populární je vysokohorská turistika. Doporučuje se téměř vše sebou, protože v horách ne vždy funguje logistika potravin nebo vody.

Během o něco málo více než 24h jsem toho nestihl moc. Ochutnal několik druhů koňaků, skopové maso, navštívil park, obchoďák (s ledním kluzištěm :)), vyrazil na 2h projížďku do hor a napsal si do deníčku->
-> sem musíš na déle :)

Žádné komentáře: