Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pátek 20. září 2024

Diskuse: Vítězslav Pivoňka: Pojďme se pobavit o Rusku


Ve čtvrtek 19.9. jsme vyrazili s E do Prahy na zajímavou diskusi s názvem "Pojďme se pobavit o Rusku" a setkání po letech. Vítka považuji za dobrého přítele a kamaráda, rád s ním diskutuji a mám rád jeho humor.

Setkání nakonec umocnilo i setkání s jeho ženou Monikou, která seděla v obecenstvu. Rád jsem vzal sebou E, ať se rozvíjí. Navíc chtěla se podívat jako skautka do Skautského institutu na Staromáku. (jeho existence pro mě byla utajena). 

A jelikož jsme se s Vítkem seznámili na Ukrajině (tenkrát to byl oběd v belgické restauraci nad Chreščtikem), vyrazil s námi i O. 

Diskusní večer pořádalo Zamini a byla to Příležitost diskutovat s Vítězslavem Pivoňkou, který v letech 2018 až 2024 působil jako velvyslanec ČR v Rusku. (dříve v Baku a v Kyjevě). Diskusí provedl český novinář a bývalý zahraniční zpravodaj České televize v Rusku, Miroslav Karas. (když řekl, že po Rusku má nacestováno jako 11x kolem planety, pochopil jsem, jak moc jsem domácí typ). Vypadá to, že chystají další přednášky, takže to berte odmne jako jednoznačnou pozvánku.

Diskuse mě moc bavila, krásně uspořádáno. Zajímavé momenty k přemýšlení. Včetně závěrečné tečky o českých legionářích, vztahu k ČR v Samaře (ještě že jsem to nevěděl když jsem tam byl).

Přiznávám se, že Rusko, jako zemi, jsem měl rád. Cestovatelsky je to neskutečně bohatá a inspirující země a o přírodě se ani nemá smysl bavit. Bajkal je prostě nádhera! (můj cestopis). A to jsem jeden z těch, kdo může řící, byl jsem od Kaliningradu po Vladivostok, viděl jsem Moskvu i Petrohrad a jel jsem BAMem.


neděle 15. září 2024

DevátýMěsíc24 - prvnípůlkaměsíce

Je půlka měsíce a už je to pořádný seznam. Tak tady to máte a já si pak dopíšu zbytek :-)

  • Krásný gól Mx a oslava ve stylu Mbappe (prý když dostal č.9) s SKP (takže má o gól víc než Kylián ve své lize). Podzimní mistráky zahájeny. 
  • První den v září na burze v Držkově. "Tady je tolik krásných věci a úplně nahovno." Nemohu to popsat lépe, než jak to místní senior popsal. Kupuji dřevnou krabičku s vyřezávanou Prahou a Hradčanama na velké šachy z Tuniska.
  • Poslední den prázdnin a všude akce "Konec léta". Zkoušíme Radčice a Jílové. Jídlo lepší v Radčicích, atmosféra hospody v Jílovém.
  • Kam za fotbalem? Chystal jsem si pěkné výlety. Ale... na 7.11. kolize (Slavia ve Frankfurtu a MB v Portugalsku zatím to ale vypadá, že tady jeden zápas uděláme - aspoň letenky máme již koupené) a 24.10. Slavia v Bilbau a já 25.10. odlet do Valencie :-((( Boleslav dostala výjimku a zápasy KL tak odehraje doma. Přijede Real Betis Sevilla. Bude to velké a je to skvělé. Jezdit s Mx na zápasy od 21:00 do Hradce se mi fakt moc nechtělo.
  • Dobrou zprávou je, že jsem se konečně naučil monetizovat svoje členství v Odboru Přátel. Nevěřil jsem, ale appka Slavia je mě fakt pozná a tak už mám koupené lístky na Plzeň. Bohužel balíčky na Evropskou ligu jsem nekupoval, nešly koupit dva... a jeden je pro mě málo. Budeme tedy jezdit víc na KL Boleslav, kde mam dvě permice a se Slavií si užijeme nějaké ligové zápasy. Cílím na derby!!!
  • Novy Záletník přesně informuje o novem spoji Marabu (nova aerolinka) z NUE na FUE kterou letíme na jarňáky. Proto dobré ceny, nikdo o nich nevěděl :-) Dobrých leteckých zpráv není však nikdy dost a proto třikrát hurá za Etihad v Praze od léta 2025.
  • Tuním podzimky do Valencie. Okořenil jsem je výletem rychlovlakem Talgo (se kterým jsem se kdysi vozil v Uzbekistánu) do UNESCO města. Lístky už mám koupené přes Omio a rovnou AppleWallet.
  • Podvodnici z Eximu si dávají fotky hotelů jak chtějí. Prostě českým CK se nedá věřit a tak stále mam radši ty německé ..... a nebo vlastně žádné. Drtivou většinu cest si umím poskládat sám a levněji. Vtipné je, že Exim je DerTouristik... německá firma patřící supermarketům Penny... ale stejně se u nás chovají jinak než v Neměcku. Jsme pro ně zweite klasse.
  • Jen co jsem nabil Revolutku, už jsem tam poslal větší nákup na Ali. Hlavně náhraďáky na vysavač Roomba a taky jeden manga úplatek.
  • Druhý víkend v září jak korálek. V Jílovém buřtování u tety I. Mx vynechal fotbal, maličká nemoc, ale fakt jen maličká. Při pohledu na počasí na dalších 10dní bez vidiny tepla. 
  • Zas mě rozbolelo kopýtko a tak musím obměnit botky. Ty jedny poletí, druhé mám prošlapané. Tak jsem hned dvoje objednal na Zalando Lounge. Tam mi i dorazil Moleskine zápisník a moje první LAMY. VšeOranž.
  • Tohle tričko Grumpycorn musím mít!
  • BTC úspěšně padá (začátek září a tak maličko dokupuji).
  • Malé těšení na španělský basket na  novoročním Tenerife. Snad se podaří sehnat lupeny. Pro tuto cestu z Vídně jsem bůknul hotel na odletu (zase Dolní Dunajovice jako při všech odletech z Vídně před polednem) a hotel ve Vídni při příletu (půlnoc). Poměrně špatný výběr, hledám i něco lepšího.
  • Bradlec už nemá nového provozovatele hospody. Nevydržel tam ani měsíc. Rekord. 
  • Jsme smartcity. Teda skoro. Není jednodušší parkovaní než přes aplikaci Easypark a pro Prahu již roky používám Citymove. Dodnes si pamatuji ten moment, kdy jsem v Gorlitz si ji musel stáhnout, abych zaparkoval u bramborárny. Aplikace pak požrala lokální apky u nás a je to. Jsme tu spolu a fungujeme.
  • Nejhezčí sklenice na pivo má Budvar, ty od Ronyho Plesla. Jsem rád, že si mě v tom salonku našel. I když jen třetinka.
  • Nejlepsi kafe 2023 a 2024 je to z Rohliku tmavě šedé Ubomi Ristretto, to jen pokud tápete. Pořídit si kapslový kávovar, nejlepší rozhodnutí.
  • Proč mi nikdo neřekl, jak příjemné a krásné je poslouchání podcastů na počítači přes Spotify a doposlechnout si to v autě? Proč proč proč? Spotify lovebrand.
  • Apokalyptický víkend od pátku třináctého. Vítr, déšť a záplavy. Všechny akce zrušeny, včetně komplet fotbalového kola. Druhý víkend v řadě bez ligového fotbalu.
  • Koncert <III> zrušen, protože pršavo. TicketLive se moc lístky vracet nechtělo, ale neúprosně jsem do nich šel a už se vrací. Asi stejně půjdu na nově přeložený koncert, ale chtěl jsem si to vyzkoušet :-) Místo zrušeného koncertu sester se přesouváme na dýchánek do D.Kultůry. Je plno, plno známých tváří, co taky mířili na Valečov. Takový mejdánek do příjemna to mohl být.
  • Klub tisícátníků na twitteru. Tisíc a víc srdíček, děkuji, zažil jsem poprvé.
  • Posilujeme svoje kulturní a socíální aktivity. S E Festival kultur a skvělé přijetí u tongánců. S Mx divatelní představení v rámci festivalu NA-DO-SAH


Zde je moderní obrázek cestovatele s hlavou tygra v abstraktním stylu inspirovaném Kandinským. Kompozice spojuje města, pláže a hory s jemnými pastelovými barvami, které odrážejí jeho lásku k cestování. (Chatgpt.com)

Styl Van Gogh - zadání stejné.

Graffiti Steam Punk

středa 11. září 2024

Zpátky do Portugalska za fotbalem


Často se opakují výlety v jednom roce. Tohle nebylo úplně chtěné, ale proč se tomu bránit. Často se mě ptáte, proč jezdíš pořád jen Španělska... tak vězte, že letos již podruhé do Portugalska, do Porta. A opět na křídlech KLM ve vražedných odletech, tam v 6:00 a zpět v 5:00.

Cíl je jasný, portské víno a dva fotbalové zápasy. Konferenční liga Guimaraes and portugalská liga v Boavista. Pokud se vše povede, tak dva zápasy obou portských klubů v jednom roce... pecka.

Letenky jsou koupeny a teď už je to jen o tom, kolik nás celkově bude. 3x 100% a 3x waiting list :-)

úterý 3. září 2024

Nepravdivé a zavádějící fotky u EximTours

Lživé fotky na stránkách Exim Tours. U hotelu Solaria, kde máte vstup do Carthago Landu použivají fotky z toho ve hlavním městě, nikoliv toho v Hammametu. Určitě řeknou, že je to ilustrační. Ale ruku na srdce, kupujete si zájezd a nezajímají vás ilustrační fotky z jiné lokality, vzdálené přes hodinu autem. Otázkou je, proč to Exim Tour dělá.......

 

A fotky jsou pořízeny v tomto parku - Carthage Land Berges du Lac – Parc de Jeux et d'Attraction Aquatique

Kolik dalších chyb ještě obsahuje katalog Eximu????