Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

sobota 31. srpna 2024

OsmýMěsíc24 narozeninový

 Druhý měsíc prázdnin a nebo taky poslední měsíc prázdnin :-) Proběhlo toho hodně a i myslím hodně naplánovalo. Takže zaznamenáno. Kdo nechce, nemusí číst. 

  • Narozeniny moje a  Mx v topu a dle přání - fotbálek Slavia v Liberci za tři body, mekáč po zápase. Jenže, Liberec teda ledové království. Sedět v pět odpoledne, druhého srpna, ve třinácti stupních? Cože?  
  • Fotbalu není nikdy dost a tak hned další den MOL Cup - FC Pěnčín (tým mláděte velkého čápa) vs Velké Hamry v Zásadě.
  • Záda zlepšení, ale sakra. Už chci skákat přes kaluže.
  • BTC pádopád. Kamarád Roman říká sleva, přikupuj, ale já ti nevím Romane. Celá tahle letadlo hra... beru to spíš jako hru s drobákama na Revolutce a chci ten novoroční oběd. Jinak jde BTC do koše.
  • Termy Cieplicke realoaded. Od začátku měsíce jsem se na to těšil a povedlo se. Vyvezli jsme i kamarády. Po prvních pozitivních dojmech tu mám i negativa - nedá se tam pořádně najíst - pouze palačinka, zapiekanta, hranole a nožička párku v rohlíku. Pouze ten nejodpornější fastfood. Dále chaotický parking. Při mrakách vás zaženou dovnitř, bo strach z blesku. A víkend je obecně přelidněno. Takže příště někdy v běžný den. #protip - zkuste i SPA, je tam vířivka a vypadala volně. Sauny já ne-e.
  • Prožíváme vosí rok. To si je potřeba zapamatovat. Všude samá vosa. Ťukám, naštěstí, bez žihadla a dvě hnízda vyplynována. Nakoupil jsem hasičáky na vosy.
  • Oslavička s kejtičkou. Nakoupil jsem toho hory a teď to budu dojídat a dopíjet. Příští rok to udělám zdravěji. Nevím jak, ale zkusím to. Sýry, zeleninka, kuřátka a možná rybičky. Uvidíme. Díky těm co dorazili a díky za dárky.
  • Jsme zpět z dovolené u Kartága a na rovinu říkám - Tunisko na dlouho raději ne. Prostě Turecko je o tři levely dál v podstatě za stejný peníz. A dále říkám rozhodné NE resortové dovolené o hlavních prázdninách. Příští rok na to kašlu. Fakt, slibuji! Ideálka někam autem, třeba sem? Smradlavou třešničkou je letiště Monastir. To vás uvrhne 20-30let zpět. Realisticky. Tam je ta opravdová rozvojová Afrika. (cestopis)
  • Využil jsem si jeden den volna pro sebe procházkou kolem Jizery, konečně. Už dlouho jsem chtěl vyrazit "po červené" z Josefova dolu do Bakova. Špinavá voda mě překvapila, jinak hezká příroda. A bohužel to maličko odnesly zase záda :-( Naštěstí jsem si v TEDI koupil hřející polštářek a ten mě spolu s mentolkou z toho vykřeše :-)
  • Vyřešil jsem podzimní prázdniny a protože Španělska není nikdy dost, vyslyšel jsem přání rodin i svoje. Rychlá cesta na podzimky vede zase přes Zurich :-) zpět do Valencie. Maličko se trápím s ubytováním, ceny raketově vyrostly. Oproti třeba Malaze nebo Seville je Valencie poměrně drahá. Na počasí jsem se zeptat AI a Na konci října můžete ve Valencii očekávat příjemné podzimní počasí. Denní teploty se obvykle pohybují mezi 20 a 25 °C, zatímco noční teploty mohou klesnout na přibližně 12 až 15 °C. Valencie má v tomto období mírné až teplé počasí, což je ideální pro venkovní aktivity. Pravděpodobnost srážek je relativně nízká, ale může se vyskytnout občasný déšť, takže je dobré mít s sebou lehkou bundu nebo pláštěnku. Sluneční svit je stále relativně silný, i když dny jsou kratší než v létě. Celkově vzato je počasí ve Valencii na konci října většinou příjemné a mírné. Tak se těšíme, to je teplota přesně pro mě. Pro čtení knihy a venkovní aktivity. Velkým minusem že se ten víkend široko daleko nehraje žádný fotbal :-( (Valencie hraje venku, Levante i Villareal). 
    • Perličkou tohoto výletu bude další letiště do sbírky a to WRO (Wroclaw Nicolas Copernikus). Úspora za cestu do WRO je cca 7-8tis Kč, nádrž cca 2tis Kč. #travelhack 
    • Druhou perličkou je, že v letošním roce se Curych  nejspíše vyšvihne na první místo mezi letišti 2024. Což je od roku 2014, kdy to byla Moskva podruhé.
    • Přechozí tripreport z Valencie končí větou "Valencie vynikající destinace, týden za pěkného teplého podzimního počasí tu musí být fantastický!" .... takže se to krásně potkalo a vlastně plním to, co jsem si před čtyřmi lety vysnil.
    • Srpen tak končí se třemi zajímavě naplánovanými cestami. Kromě podzimní Valencie mám ještě povánoční Tenerife vol.3 a na jarní prázdniny Fuerteventuru poprvé. Bez zajímavosti ani není, že ani jedna cesta nezačíná v Praze, ale krásně se podělila polská Vratislav, německý Norimberk a bývalé hlavní město rakouska-uherska Vídeň. Není náhoda, že všechno Španělsko a nejvíce #Kanárské_Ostrovy TripLog
  • Konečně jsme vyzkoušeli Bella Casa v Mnichově Hradišti. MH jde fakt nahoru. Okusil jsem i Kafe Ořech a to jsou přesně podniky, které mají koule šťávu i budoucnost.
  • Bradlec má po roce nového provozovatele hospody. Good luck.
  • Mám slíbený kurt na padel na příští rok. Je čas začít. Opravdu začít. Ne zítra, ale dnes :-) #padel
  • Příprava U11 (starší přípravka) zahájena přátelákem v Bakově. Týden předtím kemp Mx v Čeje  a E FAKK akademie na Bradleci. Vše v topu.
  • Slávinka míří do Evropské ligy (LM nevyšla o fousek, ale tohle zas budou hezčí zápasy myslim) a Bolka míří do základní skupiny Konferenční ligy. Takže se rýsuje 4+3 hezké domácí a 4+3 hezké venkovní utkání.....Jen domácí boleslavské malinko komplikované tím, že se budou hrát v Hradci Králové, bo špatný stadion v MB.
  • Viděl jsem film VLNY. Silný příběh, must see pro každého. Jen vás ten film romanticky nenaladí a pokud jste byly předtím na indické kuchyni, tak taky ne :-) Už jen podle ukázek se těším na další hřebejkům film s nervoněm, kterého hraje Vetchý, a mojí kamarádkou Táňou - Výjimečný stav

čtvrtek 29. srpna 2024

Relax v Tunisku a to je celé, prostě PANDA dovolená

Vyjíždíme 🚘 podle plánu, patek není ideální den, ale postupujeme pomalu, ale jistě. Jako Ukrajinci na Kursk.

Na 🅿️ parkingu (opět vyhrál PRG:Parking - letos již počtvrté ... a asi se jim začalo dařit, takže už jen za cash) jsme dřív, ale nevadí. Jedeme na letiště a poprvé si sami odbavujeme kufr 🧳 (ano samozvážení i nalepení cedule a do díry V Berlíně jsme jen vážili a tagovali). Poslední personál na letišti řídí letadlo, jinak vše ostatní samoobsluha. Brzo se potvrzuje moje očekávání zpožděni. FR24 to má asi o 2h dřív jak cedule.

Jdeme do MC salonku a tentokrát špica. Jak jídlo (maso kuličky, guláš, řízky, 2 omáčky, studený raut, zelenina - whau) (zajímalo by mě, zda je to vždy nebo díky Korean a Qatar letu). Libůstku jsem našel ve španělském 🇪🇸🍷 červeném. V salonku jsme od 16:30 do 19:50 ….. jediné, wifi nestreamuje a tak musím jet přes data. Jako bolestné si beru budvar krígl. 🍻

Místo 19:20 🛫odlétáme ve 21….. letadlo plné uřvaných infantů a koupáků senilů. Vedle mě dvě učitelky v důchodu. Trest za půlitr.

Přilétáme 🛬do letištního skanzenu zvaného Monastir a asi netřeba nic komentovat. Wifi není, kufry jsou a celkem rychle. Aspoň že to. O co jsou kufry rychlejší, o to více kysneme v buse 🚌 plus další skoro dvě hodiny na hotel. Zde se checkin koná velmi pomalu se snahou nás unavit a nechat mu dýško ze zbytku za turisticku taxu. Nas**t, 30 💶 mu nenechám. Jdeme spát.

Dovolenou jsme pojali jako 🐼PANDA dovolená (největší sranda je dovolena panda), nejvyšší verze dovolené je 🕊️HOLUB a pro střední úroveň ještě nemám jméno. A proč 🐼PANDA? Protože Panda tráví většinu dne pojídáním stravy. Zbytek času věnuje odpočinku a spánku, aby šetřila energii pro další krmení. A to byl náš případ. Takže heslovitě.

🌍Tunisko jsou zamrzlé sedmdesátky. Smrad, vše se už věkem rozpadá a kdo není vesklák, co vás chce podvést, tak rovnou žebrá. Za 20let, co jsem tu nebyl, vývoj nula, naopak couvají. Zlaté Turecko.

🏖️🌊Moře je stoka, měl jsem z něj osypky. Plus medúzy. Ale fakt velký.

🏨🛎️Na hotel Solaria ze sítě Medina resorts v Hammametu Yasmine jsme měli docela štěstí, úroveň dobrá. Pokoj i jídlo (hodně mořských plodů, ale koktejly neumí). + zdarma vstupy do Kartagolandu. Mírně překvapující byl počet arabských hostů v hotelu, dominovali. Evropani v menšině (chápu).

🎠🎡🎢 Zábavu si představují jako matějskou. Hluk, světýlka a levný fástfood. Trošku mi to v něčem připomínalo polský Balt.

🎽🎒Tady se padělá i Decathlon, to jsem viděl poprvé. Jinak padělků plno. Cenově většinou začínali na cca 70 za kus a prodávali za 25 dva kusy. Na letišti pak cena za identický produkt byla 20. Takže stále člověk musel být ve střehu.

🛂Letiště je total ostuda. Ale možná víc DERTOURu, že sem lítají. Blue Style už lítá na nové..... Jídlo předražené, security parodie, místo ke kouření je čárou ohraničený prostor uprostřed terminálu (takže všude smrad), platba kartou u obchodníka s přirážkou cca 12% a navíc - šmejdi - cena v Eur - prevod na tuniské, kartou, poplatek. Vrchol arabského zmrdství. Takže na vás udělají 20% jen na finančních operacích. Letiště bez wifi (ani placené!!) se taky už jen tak nevidí..... a to ani v Africe.

Cesta zpět - 2h sekera. Absolutně zbytečné Zmrdvinks a budu se jim nadále vyhýbat. Z 436 letů s nima mám asi jen 15, což jsou 3%. Akcie kanárů povyskočili. Tunisko není špatné, ale není pro mě. Klidně zas za 20let. Moře jsem si užil i v Gambii víc.

Ale baterky dobity 🔋 a děti spokojené a to je hlavní!









středa 28. srpna 2024

Akt: Parkování na letišti - superinflační věc

 Cenám parkování na letišti se věnuji dlouhodobě. Dá se říci, že to mám již lehce vychytané a byť nejsou velké rozdíly, tak z mé zkušenosti je na tom nejhůře Vídeň. Sice šetří člověk za MC salonek, ale nejdražší parkování + nutnost dálniční známky. Na druhém místě Norimberk.....


2024

VIE - Panda Parken  - 89 EUR - 8 dní

WRO - Letiště přímo - 159PLN (929Kč) - 6 dní.

PRG - PRG:Parking - 1300Kč - 8dní (léto)

PRG - PRG:Parking - 600Kč - 2 dny/1noc (červen)

PRG - PRG:Parking - 800 Kč - 6 dní

PRG - PRG:Parking - 850 Kč - 4 dny (léto)

PRG - GO Parking - 1090 Kč - 8 dní (jarní prázdniny)



2023

PRG - GOParking - 690 Kč - 2 dny

PRG - GOParking - 890 Kč - 8 dní

PRG - 1.Parking - 1100 Kč - 5 dní (letní prázdniny - v tu dobu GOParking vyprodán)

BER - Easy Airport Parking - 36,27EUR - 7 dní (uplatněna sleva za registraci)

BER - Easy Airport Parking - 47,94 EUR - 6 dní (uplatněna sleva za registraci)

NUE - Easy Airport Parking - 62,70 - 5 dní (uplatněna sleva za registraci)


2022

NUE - Easy Airport Parking - 67,45 - 8 dní (uplatněna sleva za registraci)

A to si pojďme zavzpomínat, jak během covidu a těsně před se dalo parkovat X dní pod tisícovku přímo na parking comfort... dneska za stejný prachy max někde pole u Buštěhradu.....



středa 14. srpna 2024

Kartágo

 Naše dovolená bude kousek od Kartága, pro mě přesně po dvacetiletech. Tenkrát jsem vyrazil za odměnu po státnici z ekonomie za 1*.

středa 7. srpna 2024

Koleda koleda Tlustý brašnáři

 Koleda koleda Tlustý brašnáři. Jak se na zákazníky volá, tak se od zákazníků ozývá. Vlákno na X.com již jede příběhy.

Rád bych napsal, že jsem překvapen. Ale nejsem. Psal jsem o tom již v roce 2016, že jako Roman Tlustý brašnářství nebrat. Termíny i klientský servis katastrofa, kvalita neodpovídala ceně. A abych jen nehanil, nemohu si vynachválit pouzdra na telefon od Tomáš Linger. Nechci jiné. (drahé, ale fakt kvalitní)