Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pátek 2. ledna 2009

Bilance a výhled na rok 2009 očima znalce

První spot v roce 2009 musí patřit bilancování roku předešlého a výhledu na rok 2009 a dále. Abych naplnil troufalý nadpis, musím odkázat na jiné kapacity, které mi mluví z duše a s jejichž názory se ztotožňuji.

Prvním je můj oblíbenec Jan Kraus a jeho "Potřebujeme facku" v silvestrovské MF Dnes.
Ta volba nám ukázala, jak dalekomáme ke standardní demokracii. Sledovali jsme záznam o tom, jak Jarda dostal patronu, jiný se zhroutil, další náhle onemocněla. To je Kocourkov, postkomunistická provincie. Takhle se přece žádný prezident nevolí, to je strkanice z malé vesnice.

A nejen o volbě presidenta, ale i o EU a komunistech. Čtěte tady. (pokud nefunguje, tak tady)

druhý a ekonomicky fungovanější je rozhovor v Hospodářských novinách s podle mě nejlepším českým ekonomem Tomášem Sedláčkem Další biftek už je moc.
Moje pořekadlo "žijeme v přebytku" on zdokonalil na "chybí nám nedostatek nedostatku", což je daleko poetičtejší a dokonalejší. Rozhovor nejlépe vystihuje
Makáme od rána do večera v práci, kterou nemáme rádi, abychom si koupili věci, které nepotřebujeme.
a
Půst je to, co naše společnost potřebuje. Pokud chcete, aby vám chutnalo jídlo, musíte mít hlad. Jenže naše společnost řeší problémy sytých. Jak pohostíte sytého? Vymýšlíte drahá jídla z nudy, kančí na dančím a tak... Prostě hlouposti.
Celý rozhovor čtěte tady.

Hezký nový rok.

Žádné komentáře: