Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

středa 31. července 2024

SedmýMěsíc24

První měsíc letošních prázdnin se nesl ve znamení E na táboře a my s Mx. Snažili jsme si užít každičký den!

  • Cinklo vysvědčení a my zmizeli na chalupu. Výlet do Krkonoš (první s hůlkama). Večer grilovačka - luxus kopal style.
  • Altánek má nový kamínkový koberec. Upgrade pergoly zase po letech. Plus připravujeme na srpen ještě jeden upgrade pack. Vyvrcholení na klasické M@M akci.
  • Neděle grilovačka 2 a tentokráte premiéra teplotních sond, panenka luxusní šťavnatá! (Vtipné je, že jsem je kupoval v jedné objednávce s trekingovýma holema a teď je najednou i použil :-) a Lidl shop jede dál, dneska jsem tam předvybral pilu. Ale bude na prodejně v akci, tak ji vezmu tam - a byla a vzal jsem a řeže dobře)
  • Víkend Metoděje a Husa nadále výletujeme na chalupě. Vyrážíme do Polska, do Jelenie Gory a realizujeme výstup na Špičák i novou rozhlednu. Objevuje krásy okolí a tak jsme našli cestu do minulosti k Pepovi Polmanovi do Držkova :-)
  • E vyrazila na tábor + přechod Roháčů. Podle fotek na Mapy.cz nádhera. Je to moje šikovná skautka.
  • S Mx jsme hned v prvním týdnu stihli koupák, kino (Já Padouch 4) i McDonald.
  • Na druhý červencový víkend jsme s LU vyrazili do Palerma. Náš každoroční pleasure víkend za gastronomií (loni Albánie a Řecko). Vedro na padnutí, ale vychytali jsme výročí 400 let svátku svaté Rozálie. To se už nepovede zopakovat, jedinečný zážitek. (tripreport)
  • Skončilo EURO2024 vítězstvím Španělska. Objevená star je Lamin Jamal. Ano, mladík jehož dres jsme si přivezli z Barcelony a já říkal "ten vydrží dlouho". A asi jo.
  • Špatná zkušenost s eshopy Rieker a Vasky! Rieker si to nakonec vylepšil, ale Vasky už šanci nedám. Abych nebyl jen pan přísňák, docela zafungovala Alza s doručením do Alzaboxu u chalupy. To mě ba. Boty z eObuv taky vracím. Asi po letech budu muset vyrazit do obchodu a zkoušet a zkoušet. Tohle balík sem a tam mě neba :(
  • Navštívili jsme turnovský pivovar a jeho vlajkovou loď, pivnici Na Lukách. Jako jo. Dá se to lehce turnovákům závidět. Odpočinková zóna, možnost koncertíků, vlastní pivko..... Jídlo mě ale nenadchlo, za ty prachy dost nepovedený cézar (oproti Čápovi třeba).
  • Jarní prázdniny vyřešeny, Fuertenventura s libovkou od Condora z Norimberka. Sorry, 2tis je luxus cena.
  • s mojí investicí do BTC to nevypadá nijak vesele. Nejen že nebude večeře, ale možná bude třeba ještě odpracovat dluh :-) (je to jak na houpačce, ke konci měsíce to vypadalo na kafe a zákusek. pro jednoho ovšem)
  • Začal nám fotbal, letos pod brandem Chance Liga. Jdeme hned na první kolo podívat se na trápení FKMB v Jablonci. Dvě redky, dva góly, bez bodu. Počasí výborné a to je vše.
  • Každovíkendová grilovačka. Rožeň funguje, kuřátko se povedlo! Tak další víkend repete a kuřátka rovnou dvě. Snad ještě lepší, dal jsem jim lepší dřevo! (4 roky schnoucí buk).
  • Mám perfektně uklizenou a zorganizovanou kancelář + pověšené obrazy. Děkuji děkuji!
  • Patálie stárnoucího těla. Blokáda "esíčka" a řízený odpočinek + injekce.
  • Připravuji se na test kompresních obalů do kuftu. Jak jsou před náma ty Kanáry, tak chci vylepšit náš gear. Osprey batohy jsou jen první vlaštovka.
  • Mx byl na sportovním kempu v Podlázkách a my si střídali partu májovců. Na naše dny jsme připravili kuře day + biotop v Kosmonosích (moje poprvé) a kvalifikaci do Konferenční ligy FK Mladá Boleslav s Transinvestem. Jako bonus fotka s Laminem Jawem.
  • Sv.Annu jsme si oslavili po svém, oběd U Čápa v Příchovicích.
Těšme se na srpen. Dva tábory pro děti a snad i nějaká dovolená.

neděle 21. července 2024

Gastrotrip do Palerma a odpoledne v Zurichu

Vyjížídme 🚙 🌧️ v poklidu v 6:15 přesně podle plánu. Výhodou víkendů je malá doprava. Přesně za hodinu jsme na PRG parkingu (za polovinu GOparkingu), rychle na letišti a jdeme na dobrou ☕️ do PAULa. Švýcaři maj přesný vlaky, ale s letadlem to nemusí být pravda. Máme malé zpoždění a tak jsme🛬 v Zurichu 🇨🇭 asi o 20min pozdeji. V letadle se snažím dokoukat Stodolovi, co jsem večer nestihl. Ideální film na partnerskou dovolenou.

Z Prahy z aplikace mám už 🎫 na 24h🚈, 🧳 dáváme do lockeru (dnes to byl kumšt nenechat si je odbavit) a jedeme na Hbf. Po Bahnhofstr nakukujeme do obchodů luxusních značek oděvů i hodinek plných arabských a afrických uprchlíků na straně kupujících. Švajc je prostě oáza poctivě zdaněných 💲💲💲. U Zurichsee pozorujeme mladé kapely, kteŕe tu mají svůj festival a prcházíme sobotním blešákem. Raději z dálky, nemáme hotovost a na těch pár hodin ji nepotřebujeme.

V coopu kupuje super oběd. Saláty🥙, roastbeef a na břehu řeky obědváme. Utíkáme bez ohlížen z obchodu nadupadného 🍫🍫🍫 (z nutričních důvodů odcházime jen s fotkou) a jedeme na letiště. V Aspire lounge gin&tonic a finále Stodolových.

Do Palerma už letíme přesně.

Na letišti máme připravený odvoz a jedeme rovnou do našeho hotelu, odhazujeme kufry🛄 a hurá do města. Vedro na padnutí. Začíná festival sv.Rosálie a tak naše nábřežní ulice před hotelem se stává streetfoodovou polopěší zónou (resp. mix zóna - pěší chodí, ale auta taky jezdí :-) ) Takže využíváme té šance k malému snacku a dáváme si Stigghiola - jehněčí střívko na grilu. 🥄Mě to chutná.

Ale jen mě a tak jdeme ještě na klasickou večeři. Zkoušíme sicilské pivo Messina, takové aléčko a jdeme spát. Celý den si užíváme chlazené ovoce - 🍉🍍🍈🍇.

Ráno vstávačka a hned na trhu Ballaro. Chceme si dát dobrou snídani a já přeskakuji plán na espresso a jdu rovnou do 🐙 chobotnice. Ani tohle není trefa do černého :-)

Pak se přesouváme pěšky ke katedrále, normanskému paláci a pěšky zpět do města na nejlepší cannoli od klášterních sester. Sladké jako cumel, ale skvělé!

Ve vedru ani nemáme moc hlad, takže oběd máme jen studené prkýnko a ještě studenější 🍺❄️ heineken. Pak jdeme na hotel a lenošit k bazénu. Číst 📚knížku, schladit se a aperolek. Večer máme restauraci již objednanou, jdeme do rybí restaurace AjaMola. Dáváme si markelu na předkrm a kalamáry jako hlavní jídlo. Restaurace vaří udržitelně, takže malé menu, vše čerstvé... dnes výběr asi ze 4 jídel. Krásně vidět do kuchyně. Krátká procházka po večeři a jdeme spát. Cestou ještě ochutnávám typické šnečky 🐌🐌🐌 Babbaluci. K pivu výborný. V noci graduje oslava obřím 🎇🎆🎇 ohňostrojem. Ulice paří až do rána.

Ráno jdeme hledat 📯📨 poštu, ale až po návštěvě dvou poboček zjišťujeme, že je dneska místní svátek a nemaká se. Super. Posíláme tedy pohledy místní zásilkovnou a uvidíme, zda nějaký dorazí. Pak jdeme na trh, tetokráte na 🥐☕️ sladkou snídani, lovíme dárky a suvenýry a chladíme se pivkem. Oběd je poslední specialita, Pane Con La Milza - telecí vařená slezina a plíce, usmažené v sádle a v housce. Chybělo mi k tomu něco kyselého, ale luxus. Nejlepší si dáte zde, v Porta Carbone.

Krátký relax u bazénu a večře v objednané michelinské restauraci Buatta Cucina Popolana. Objednal jsem celé degustační menu předem jako vrchol výletu.

Závěrem stíháme ještě slavnostní průvod, zmrzlinu 🍦🍦 a spánek.

Ráno vstávačka, řidič zaspal, ale stihli jsme vše, i malou cannoli a kávu na letišti. Pohodový let přes Vídeň, MC salonek a domu.

Tím skončil krátký gastro výlet do Palerma!

Palermo streetfood je luxus!

V Itálii se nám vždy dobře pilo a jedlo, ať to bylo třeba BariFlorencie nebo Neapol.

čtvrtek 18. července 2024

FUE těšíme se na tebe! - Libovku Condoru nešlo nekoupit!

 To tam prostě nešlo nechat. Kanáry za cca 2.096 Kč na přímém letu je lu-xu-s! Takže kdysi krásnou cenu na Tenerife tlačím ještě více dolů a letos je to druhý krásný letenko-lup. Férově dodávám, že to ještě nějakou kačku bude stát a to je za bagáž (tady se platí i kabiňák) a něco teda i odbavíme. Počítám tak s částkou mno ještě tak 200EUR.

Zaštěkal pes, jdu to očíhnout a letenky za bratru 8.384Kč pro naši rodinu na Fuenteventuru jen tak nenajdeš. Jedeme i s májovcema, což je velký benefit pro děti. Jsou to naše jarní prázdniny.

Teď se i rozjede mašinérie ubytek atd. atd.

Nalezeno na Kayaku a i přes nižší cenu u Gotogate, Kiwi a Opodo koupeno přímo na Condor.de


Malou zajímavostí, google flights tam takovou cenu neměl.

Koupeno! 

P.S.: a auto u TopCars jako na Lanza a je klid. Fuerteventura je předposlední z 5-ti velkých Kanárských ostrovů. U nás zatím vede Tenerife, 2x navštíveno + 1x v plánu. Lanzarote 2+0. Kanáry jsou super, neváhejte!

Vasky plesky na blacklist

 Občas mám problém nakoupit si boty. Prostě mám širokou nohu a tak musí víc zkoušet a zkoušet. Ale nakonec se vždy povede. 

Na začátku léta jsem koupil dvoje boty. Zaplatil, vyzvedl a vyzkoušel.

Boty Rieker mi byly úzké a navíc celkově jsem se v nich necítil. Materiál mi přišel tlustší než jsem očekával (na na léto). V příloze je kód pro zásilkovnu, předávám vratku a jedeme. Po 3 dnech přichází email "Následující den odesíláme peníze" ... ale na účtě nic. Tak počkáme. Legendě, že převod mezi bankami může trvat až 8 dní.... nevěřím. ---> záhada odhalena. Volal jsem tam a poslali to na špatný účet. ejich chyba. hned ten den poslali znovu. Tak aspoň to, respekt.

Pantofle Vasky se mi vizuelně líbily, ale ty byly velmi velmi úzké, nemohl jsem se do nich nazout. Chci vrátit taky. Ale jak? Nikde štítek ani kod. Podpora mě odpaluje odkazem na web, že poštovné hradí kupující...... a formulář vyplnit (online nelze), vytisknout, podepsat..... nabyl jsem dojmu, že se to snaží udělat co nejsložitější. Asi podle zákona, ale zcela proti trendu eshopů. Což mě vede k jednoznačnému názoru, nic zde již více nekupovat. Odeslal jsem Zásilkovnou (stejně jako přijal) + formulář odeslal i emailem a mám potvrzení o přijetí.

Plus, samozřejmě po týdnu a něco ani čárka ohledně řešení reklamace. Mám pocit, že si těch svých 30 dní dostatečně užijou. Mladá pán podnikatel evidentně zavádí vychytávky z nábytku i u bot, takže časovaná 💣.


pondělí 8. července 2024

Long live Palermo and Santa Rosalia aneb zase jsem jednou něco (náhodně) trefil

 

Vypadá to, že se mi povedlo zase něco trefit. Palermo tím žije už dost dlouho a jak člověk nenavštěvuje oficiální stránky, nedošlo mu to. Možná to i vysvětluje celkem dost drahé letenky a hotel..... Výročí 400 let svátku svaté Rozálie, ochránkyně Palerma. 400 let jsou pěkný kulatiny, doufám, že to rozpálej. 

Maličko jsem se nachytral AI a už hledám, co to pro nás bude znamenat. Určitě nějaký pěkný zážitek a suvenýr.

Festival svaté Rosalie, známý také jako "Festa di Santa Rosalia" nebo "U Fistinu," je jedním z nejvýznamnějších a nejživějších festivalů v Palermu na Sicílii. Koná se každoročně v červenci a slaví památku svaté Rosalie, patronky města, která podle legendy zachránila Palermo před morovou epidemií v 17. století.

Co očekávat:

  • Náboženské slavnosti: Festival začíná a končí náboženskými obřady, včetně procesí s sochou svaté Rosalie. Hlavní procesí vede z katedrály v Palermu na Monte Pellegrino, kde se nachází svatyně svaté Rosalie.
  • Hlavní akce: Procesí s sochou svaté Rosalie: Nejvýznamnější událost festivalu, při níž je socha svaté Rosalie nesena ulicemi města, často za účasti tisíců lidí.
  • Historické rekonstrukce: Během festivalu jsou často pořádány historické rekonstrukce událostí z doby svaté Rosalie, včetně jejího zázračného zásahu během morové epidemie.
  • Ohňostroje: Festival je známý svými velkolepými ohňostroji, které osvětlují noční oblohu nad Palermem.
  • Hudba a tanec: Na mnoha místech po celém městě se konají koncerty, představení tradiční sicilské hudby a tance, často v doprovodu místních kapel a umělců.
  • Jídlo a pití: Stánky s jídlem nabízejí širokou škálu tradičních sicilských specialit, včetně arancini, cannoli, panelle, sfincione a mnoha dalších. Nechybí ani místní vína a další nápoje.
  • Pouť a atrakce: Ulice Palerma jsou plné stánků s různými výrobky, suvenýry, hračkami a dalšími drobnostmi. Nechybí ani pouťové atrakce pro děti a dospělé.
  • Kultura a umění: Během festivalu jsou často pořádány výstavy, umělecké instalace a další kulturní akce, které prezentují sicilskou kulturu a historii.

Festival svaté Rosalie je skvělou příležitostí k prožití autentické sicilské kultury, tradic a pohostinnosti, a je nezapomenutelným zážitkem pro každého návštěvníka Palerma.

A vypadá to, že průvod bychom mohli stihnout.
Tak teď se uvidí, zda nám oslavy budou "překážet" nebo to bude ten správný "booster" pro naši návštěvu. Tipuji to druhé :-)
Na YT jsem našel video z roku 2022...

neděle 7. července 2024

Nedělní výšlap na Špičák

Ačkoliv na chalupu jezdíme už dávno, pořád a pořád máme resty. Špičák, chcete-li tanvaldský špičák, je jedním z nich.

Špičák, často označovaný jako Tanvaldský Špičák (německy Tannwalder Spitzberg), je výrazný vrch nacházející se mezi městy Tanvald a Albrechtice v pohoří Jizerské hory. Jeho nadmořská výška činí 812 metrů a převyšuje tak severní část tanvaldské kotliny o markantních 320 metrů. Na vrcholu stojí kamenná rozhledna postavená v roce 1909 a o rok mladší turistická chata, upravená do současné podoby v roce 1930. (text wiki)

Vyrazili jsme ráno, za malého deště a na parkovišti pod Špičákem jsme byli první auto. Takže romantická procházka opuštěnou krajinou. Vyšplhali jsme nahoru v 10, zrovna když otvírali. Krajina zamračená, ale výhledy nádherná.

Cestou dolů jdeme ještě na Malý Špičák a novou a poměrně netypickou rozhlednu Špička.

Špička stojí v místě, kde v minulosti začínala Tanvaldská bobová dráha. Odkaz k historii se promítl ve vzhledu objektu. Rozhledna na Malém Špičáku má připomínat bob, mnohým však evokuje lžící nebo mimozemské těleso. 
Netypická rozhledna Jizerských hor, to je Špička na Malém Špičáku u Tanvaldu. Vyrostla nad skalnatým útesem Malého Špičáku. Má odkazovat na bývalou dráhu pro boby a saně, která začínala právě pod těmito skalami. (text)
Před polednem jsme doma a jedeme na oběd. Někam. Tip z netu. Jedeme do penzionu "Jako doma". Rodinný podnik, k obědu asi 10 hotovek. Vybral si každý. Obsluha příjemná, ceny ok, jídlo průměr. Dětem chutnaly špagety, zbytek fakt průměr. Bohužel jsem moc moc chtěl do Chaty na souši.... ale ta se přestavuje, do roku 2027 a asi už nikdy nebude taková, jako byla. Zahrada pod kaštanem a skvělý bůček s bram. kaší. 




 

pátek 5. července 2024

Mezi termály v Jelení Góře

To jsem z toho jelen 🦌. 

Jelen sem, jelen tam, všude kam se podíváš, jen na mýdle nebyly. Asi tak se dá popsat náš výlet do Jelenie Gory. Původně byla myšlená ještě procházka, ale moje nožky řekly ne. Po náporu pohybu to prostě nešlo a musel jsem jeden den dát pauzu.

Koho zajímá historie i soudobost Jelení Gory, prosím na tento web.

Parkujeme v obchoďáku Nowy Rynek, gratis. Místa dost, obchody jako u nás. Po tom procházka na kávu a zákusek. Zákusky v kavárně Krama (lepší ořechový koláč jsem již dlouho neměl) mohu fakt doporučit a po tom si jako nášup dávají děti bubble tea. Velmi příjemná obsluha a šlo platit kartou.

Na oběd se zastavujeme v dalmátské restauraci na pizzu a kebab. Porce obří, ceny dobré, kvalita průměrná.

Cestou zpět relax v termálech 🫧👙(proč jsem to nevěděl dřív - máme to jen hodinku cesty) Termy Cieplicke a myslím, že jsem letos nebyl naposled. Termály nahřáté na 35-37st, výřivky, občertvení, bazény i tobogany.

Biedronku 🐞  zmiňovat nebudu, ale museli jsme nakouknout na sledě …. Sledě má rád každý!




pondělí 1. července 2024

Kanáry TripLog

#Kanarske_Ostrovy


2021 - Gran Canaria - Po covidová regenerace na Gran Canarii - cestopis

2022 - Tenerife - Jarní prázdniny pod Pico de Teide v klidném Puerto de la Cruz - cestopis

2022 - Tenerife - Podruhé na Tenerife - zase Puerto - cestopis

2023/24 - Lanzarote - Bílé #Lanzaro1e uprostřed lávového pole - cestopis

2024 - Lanzarote - #Lan2arote aneb zápisky z Famary - cestopis

2024 - připravujeme

2025 - připravujeme