Přílohy
1./ Banku/Fufu. Představte si těsto na bramborový knedlík, na vrchu slizké (jako nok) a uvnitř tuhé. Stav něco mezi uvařením a syrovým těstem. V případě Banku z maniokové a kukuřičné mouky, naopak v Fufu hraje hlavní roli yam. Používá se jako příloha, vždy s omáčkou (většinou tomatový základ nebo palmový olej).
2./ yam/plantain - yam je něco jako brambor, roste to pod zemí a používá se to na cokoliv - vařené, smažené, krájené, na hranolky. Plantain je zase typ banánu - zase - smaží se, peče se.. jí se to v různých fázích zralosti.
3./ rýže/jollof - rýže je rýže.. :)) a jollof je její variace. jedná se o smaženou rýži, lehce pálivou, s tomatami, cibulí, pepřem a čímkoliv ještě. Dá se i samotná :) (na fotce v doplňku s dušenou zeleninou a hovězím a palava)
POLÉVKY
4./ Doporučit mohu polévku pod názvem Light soup - tomatový základ, vývar s cibulí a může být doplněno o maso. Doporučuji všudepřítomné kozí...
HLAVNÍ CHODY
5./ Tilapia (ryba) - sladkovodní a proto jsem na ni neměl chuť. Takový druhý pangas. Velmi oblíbená... chtěl jsem zkusit polévku, ale když jsem odkryl pokličku a mrklo na mě 10 rybích hlav, šel jsem zase do kozí (do Kozí na drink půjdu až teď :-)
6./ Guineafowl - český překlad neznám, ale řekl bych že krůtokuře. 0% tuku. Výborné.
7./ Palava sauce - dušený špenát na palmovém oleji a doplněn zeleninou, co ale chutná jako vajíčko :) může být s masem nebo i bez.
A víte proč se ghaňanům přezdívá "black stars"?
Žádné komentáře:
Okomentovat