Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pátek 10. února 2012

Ghana: všude samé kakao ... den čtvrtý

Den nám začal velmi brzo, vzhledem k vzdálenější destinaci, kde má domov motor ghanské ekonomiky: kakao. Vstáváme kolem sedmé a v osm po snídani již se proplétáme spletitou Akrou... úzké uličky, kolikráte chybí asfalt, miliarda lidí a krámečků a nespočítaně benzínek Shell. Na kraj Akry, k mýtnému bodu (mýto se tu platí při přejezdu mezi kraji) trvá necelou hodinku. Dalších 60km zabere našemu řidiči Oskarovi zase něco málo přes hodinu a pak jsme již byli v cíli, v městě TAFO. Jedeme ghanskou krajinou, kde kromě většiny chudinských chatrčí z dřeva či hlíny, mraky dětí, koz a psů vidíme krásnou přírodu, palmy, stromy, termitiště a i několik lidí neouscí obří ulovenou krysu.. prý na gril, místní pochoutka.

Po první schůzce, kde kromě ředitele zařízení, předsedy vládní strany v regionu, se účastnil i zástupce zde žijících kmenů (takový vinetou) a ten měl dotazů nejvíce.

Pak přišla malá nepříjemnost, kdy jsme píchli. Autoservis je zde na každém kroku, takže kolo bylo dole hned, ale protože ve městě byl právě blackout, neboli vypnutá elektřina, musel řidič taxíkem do 15km vzdáleného města kolo nafouknout.

My zatím vzali za díky prohlídku největšího Cocoa Research Institute, což je obrovský areál s laboratořemi, zahradami, kancelářemi, hotelem, bungalovy a i soukromým golfovým hřištěm. Při jízdě po areálu jsem si připadal jak v Jurském parku. Ukázali nám jak se kakao pěstuje, vyrábí, ošetřuje a co vše se z něj dá vyrobit - třeba gin, brandy, mýdlo, ocet atd.
Zde nás v jednom guesthousu pozvali na oběd. Pro zájemce o delší pobyt se zde dá rezervovat od bungalovu až po velký dům, včetně služebnictva. (další zajímavé jméno co jsem potkal byla průvodkyně, představila se nám jako CHARITY)

Vzhledem k tomu, že nás čekala cesta přes 2h zpět do Akry, vyjíždíme až po půl páte. Konec cesty je tak ve tmě, což hlavně tam, kde není asfaltka není úplně pravé ořechové. Aspoň si cestu zpěz zpříjemňujeme místními fresh džusy - mango, ananas, zázvor - Blue Skies. Vynikající delikatesa.

Dnes tedy den skoro celý v autě, zítra poslední celý den v Ghaně. Už budeme v Akře, dojedeme poslední schůzky a třeba trošku nakoupíme suvenýrů.

Žádné komentáře: