Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pátek 17. října 2008

Alternativní a nezávislí

Nesnáším tyto dva termíny. Cokoliv nese tyto 2 přívlastky hážu do koše, obcházím, děkuji nechci. Netuším, proč je totiž mají. Pokud je něco nezávislé, zajímá mě, co je pak závislé. Nezávislí magazín? Na kom? Na čem? Na čem je pak závislí magazín závislí? Každý magazín je závislí na novinářích, jakou kvalitu pro něj napíšou, na šéfredaktorovi, který musí udělat filtr a vybrat, co se hodí a co ne, na čtenářích, protože jinak by nemělo zmysl to tisknout a na inzerentech. Časopis je normální firma, jako každá jiná. Další zajímavá partička jsou nezávislá politická hnutí... na čem jsou ti druzí asi závislí? Nechápu.

Alternativci, to jsou něco jiného. To je vždy opak k tomu zažitému a hned je to alternativní. Alternativní hudba, výborný pojem.. ale pak tu máme i alternativní medicína, dokonce škola a také zdroje. Vždy jde ale jen o pohled učité - řekněme na rovinu že méně početné - skupiny, která sama sebe označuje za něco alternativního... sama sebe. A nám ten pojem tlačí. Proč alternativní medicícna neůže být "přírodní", zdroje "obnovitelné" a škola s lidským přístupem. Vše je pro jednoduchost alternativní :(

A alternativní je prý třeba i financování, prý třeba leasing...

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ono je to Tygře taky trochu chyba češtiny a vnínámí určitých slov, především toho, jak se časem vryl do paměti jejich význam. "Nezávislost" jako taková je samozřejmě kravina (když to vezmeme do absurdna, tak je každý na něčem závislý - já třeba na tom se 3x denně najíst ;)), ovšem s "alternativou" je to chyba češtiny. V angličtině znamená "alternative" (popř. alternate) "druhý možný", "jeden z dvou", či (a to se mi líbí jako ekvivalent - či alternativa? :) - pro češtinu nejvíc) "zástupný". Ovšem tyto významy se moc nepoužívají a navíc se slovo "alternativní" dneska přidává ke každý kravině, kde ani nemá ta kombinace správný význam (např. již tebou zmiňovaná alternativní hudba). Spíš bych spílal médiím za nesprávné používání. Ale to už bysme se mohli bavit o tom, proč používají moderátoři slovo "respektive" ke korekci přeřeků, místo k upřesnění sdělení (ví někdo z Novy, že správný význam toho slova je "lépe řečeno"???).

aki řekl(a)...

klucí, při pátku, vy fakt nemáte co dělat :-)

mk řekl(a)...

já to měl napsané už do zásoby :-) protože jsem byl jinak úplně mimo. Nechci polemizovat, co a jak kdo vnímá a jak by to mělo být, každopádně ty slova se stala trendy a pořád a špatně se používají... alternativní, druhý možný.. a jak bude třetí možný?? a jak poznáš co je druhý a co třetí?