Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 5. října 2008

Kyjev a jeho hrozby

Aby se tu pořád jen neplkalo a taky jsem Vás mohl trošku vzdělávat, přináším výtah z anglicky psaného článku pro Kyiv Post o potenciálních rizicích rozvoje města Kyjev. Oficiální statistiky uvádějí 2,1-2,3mil obyvatel, ale to je údaj z dob dělení Svazu v roce 1991, dnes se toto číslo odhaduje na 5mil, s aglomerací až na 6-7mil obyvatel.

Dr. Volodymyr Nudelman je chodící encyklopedie o faktech a údajích vztahujících se ke Kyjevu. Má akademický doktorát v geografických vědách a je člen ukrajinské Akademie architektury. Je to skromný člověk, který cestuje po celém městě hromadnou dopravou. .Ale není to nic v porovnání s jeho znalostmi o městě, jeho problémech a jak je vyřešit.

Jaké jsou hlavní problémy hlavního města v tento okamžik?
Největší překážka je v tom, že Radnice města Kyjeva nemá žádnou strategii nebo perspektivu pro rozvoj města. V tuto chvíli se Kyjev rozvíjí spontálně, motivován pouze primitivní tržní sílou malou skupinou oligarchů.
Kyjev je nyní zcela přelidněn. Počet obyvatel přesahuje pět milionů - což je částka, která byla původně plánována na rok 2020. Počet vozů je více než jeden milion. Nové mrakodrapy vyrůstají v centru města každý měsíc. Zároveň plán Kyjeva v oblasti infrastruktury nebyl aktualizován v posledních 20 letech. Silnice, kanalizace a energetické systémy jsou přetížené.
Některé části kanalizace v Kyjevě byly postaveny v roce 1917. Prosakování vody jsou obrovské v těchto částech města a obrovské sumy peněz se vynakládají do udržování starého systému místo nákupu nových. Ztráta elektrické energie z úniku se rovná jednomu roku produkce jaderné elektrárny.

Jak se Rada Kyjeva snaží tyto problémy řešit?
Vzhledem k nedostatku přístupných pozemků a přelidněnosti ve městě, Kyjevě Městská rada rozhodla, že rozšíří hranice města. Podle obecného plánu města bude Kyjev růst o 60.000 hektarů ze současných 83.600. Taková změna je nevýhodná jak pro obyvatele Kyjeva a vesničanů. Přechod na nové území bude vyžadovat obrovské investice.

Takže, jak by se problém omezených zdrojů, půdy třeba řešit?
Jsem si jist, že můžeme vyhnout expanzi na území města. Tam je hustota obyvatel dvakrát tak vysoká, ale místní vláda nemá v plánu zvýšit své území až do roku 2020. Moskevská vláda plní své potřeby v oblasti výstavby bydlení a stavebnictví s využitím stávajících půdních zdrojů. Kyjev můžete to udělat taky. Za prvé, musíme se přesunout průmysl z města na periferii, přesunout státní úřady z centra a pozemky a budovy předat investorům. Tento krok povede také ke snížení počtu automobilů, které vjíždí do centra každý den.

Jaké jsou hlavní infrastrukturní hrozby v Kyjevě?
Myslím, že nejvážnějším problémem pro Kyjevany je kanalizace. Je naprosto zastaralá a urgentně potřebuje modernizaci. Ve třech nebo čtyřech letech může město čelit ekologické katastrofě, především znečištěním vody v Dněpru. Bohužel, technologické náklady dosahují 500 milionů eur, které naše vláda není ochotna zaplatit.
Druhým problémem je město na stárnutí plynovodu, který nebyl modernizován od dob Sovětského svazu. V blízké budoucnosti by mohly úniky z potrubí způsobit řadu nehod.
Populace ve městě spotřebovává 10 milionů tun kyslíku za rok, zatímco reprodukuje jen 30.000 tun. Tento deficit kyslíku vyžaduje zelenou plochu asi 25.000 čtverečních kilometrů kolem města.

Žádné komentáře: