Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 14. prosince 2008

Hrivna, Volby a proč se člověk na Ukrajině nenudí

Článěk je trošku ekonomicko-politický, tak pokud Vás to nezajímá, ani nečtěte :-)Jeden článek jsem způsobu obchodu na Ukrajině v dolarech již věnoval. Nyní, v prosinci, je situace o dost jiná než v létě. Tehdy byl kurz Národní Ukrajinské Banky (NBU) 5,05, tržně se však obchodoval i kolem 4,75. Ti, kteří věřili hrivně, byli na koni. Dolar byl podhodnocen. Nyní se kurz dolaru na trhu přiblížil 8 UAH za USD. Má-li tedy člověk plat fixovaný na dolar (a v řadě firem mají právě kurz 5,05) a je-li jeho plat 1.000 USD, bral v létě 5.050 Hrive a dneska taky, ale dneska má jeho plat hodnotu 8.000Hriv - skoro 3.000 oproti trhu tratí. Ftip je i v tom, že většina lidí platí nájmy a hypotéky v dolarech a na živobytí jim po směně na dolary zůstává méně.
Vznik UAH byl za kurzu 1,76 vůči dolaru a až asijská finanční krize 1998 ji devalvovala na 5,45.. viz výše vidíte, že se Ukrajina začala hrabat ven a nyní dostala daleko větší herdu do zad :( škoda.
Historie ukrajinské hřivny je velmi zajímavá, skoro stejně jako dvojí bankovky v oběhu - stará a nová serie.. čtěte její historii a vývoj na Wikipedii

Podle našich zpráv Ukrajina míří do krize (zmínka na Aktuálně.cz - sice o den později než my, asi nás špehují :-) ). Na trhu se absolutně nedostává dolarů a EUR, prostě nejsou. Tržní ceny jsou někde 30% nad kurzem NBU, ale nedají se stejně koupit. To samé čeká Hrivnu, v lednu by měla dojít i v bankomatech. Chybí totiž peníze na mezibankovním trhu, lidé nevěří bankám (upřímně, mají-li na 50mil obyvatel 200 subjektů s bankovní licencí, taky bych jim nevěřil) a peníze mají doma a v bezpečnostních schránkách. Daleko více doufám, že se naplní prognóza ERSTE Bank pro Ukrajinu.

Pokud situaci nevyřeší stát, který sám má problémy díky pozastavení exportu (přístavy prý praskají ve švech, co je tam zboží a spíš než budoucí zákazníci se na něj chystá mafie), bude mít krize velký vliv i na obyčejné občany. Ti každým dnem chudnou, roste kriminalita a z obavy před rabováním možná zavřou i některé obchody. Nejen že tedy nebude dostupná hrivna v bankomatech, ale nebude ani kde nakoupit.

Cestou z krize je zásah státu. Ti mají ale jiné problémy sami ze sebou a s vlastním bojem o moc. Minulý týden byla obnovena oranžová koalice, včera Yula naznačila, že chce rozpustit kyjevskou radu a mít další volby na primátora Kyjeva. Potřetí za 3 roky... Černovecky se prostě jí nelíbí, lidem ano

Žádné komentáře: