Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 30. června 2024

Ze Zlatého návrší na Voseckou přes všechno labské

Netrvalo ani tak dlouho jako minule. Prostě jsem si řekl, že musíme ty nové batohy vyvětrat, potrénovat E pro přechod Tater se skautem a prostě se i podívat do hezkých českých hor. Být aktivní. Startuji ve středu vocap a testuji bratra, zda by šli. Děti by to bavilo, naštěstí souhlasil a tak se jelo. Přidala se i mamka, která chtěla do Krkonoš už dávno.....

🎯 Všechno labské z nadpisu? Labská bouda, Labská louka, Pramen Labe. To je dost ne? :-)

Zápis z insta:

🎯Samozřejmě tímto symbolem budou opět označeny komenty a doplnění.

Spontánní rodinný výlet⛰️, po letech zase v Krkonoších. 

🚌 z 🅿️ Dolních Mísečků na Zlaté návrší.

🥾 od mohyly Hanče a Vrbaty na Labskou boudu (🍺🥤), ♨️ Labe, kousek cesty po 🇵🇱 až na Voseckou boudu na oběd. (Tady jsem splnil slib Emmi, že se sem spolu podíváme)

🍽️ Někdo smažený 🧀 a někdo vynikající 🫐 knedlíky. Malé 🍺.

🎯 Samozřejmě stále platí cash only politika. Pravdou je, že třeba na Vosecký nebyl ani signál na mobil, chvílema. Data pouze E. Borůvkové knedlíky naprosto naprosto luxusní.

🥾 Na Labskou louku až zase na Vrbatovu boudu a hurá domů na 🥩 grilovačku.

Příjemné kilometry a děti měli stále sil na rozdáváni.

🎯 Celkem to nakonec je necelých 12. Jedinou kaňkou je bus pouze do Horních mísečků (bacha na to) a další 2km jako bonus pro auto.

🎯 Poprvé jsem šel s nordic walking hůlkama, asi to je lepší. Koupil jsem si šitky Crivit na radu Všéti. Ať si to vyzkouším, naučím a pak vezmu už něco lepšího co vím, co je. Obrousil jsem polovinu gumových konců, drží dobře.  Na noze nové tyrkysovo oranžové Hoky a na zádech můj Deuter nejmilejší (koupený 2011 na Bajkal).

🎯 Prozatímní cena za výlet je přetížené koleno, takže dneska mažu a regeneruju. Na zmrzlinu jsem ale došel. Plán na Mapy.cz - nejlepší aplikaci pro české turisty a výletníky a pokud mě přestane bolet koleno, hned na další víkend máme jednu stezku v Polsku a možná ještě jednou Krkonoše a Dvoračky.


Můj Deuter nejmilejší




pátek 28. června 2024

ŠestýMěsíc24

Takový byl červen. Začal nic moc počáskem, ale vytáhlo se to. Prázdniny přicházejí a s nimi chalupa, hory a Palermo

  • Výhodou každého června je, že začíná dnem dětí. My jsme si vyrazili do QBurgeru. Dopoledne úspěšný turnaj v Bezně (V2R1P0), ale totál v dešti. Aspoň se děti obouchají. Večer finále ligy mistrů. Víkend dne dětí pokračoval kinem s Májovcema a pizzou v Hasičárně.
  • Doladil jsem čtyřiadvacítku do Londýna (bude to maličko víc, ale což). Pojal jsem to hodně lowcost, kde to šlo. Co měnit nebudu je výběr místa v letadle (fakt nebudu riskovat střed) a vlakem z letiště. To sice stojí to, co letenka, ale ušetří mi to 4-5h, co bych mohl sedět v autobuse. A to je při 24h výletu už docela znát :-) Ubytko jsem nakonec našel hned kousek u Victoria Station za 2tis i s koupelnou, ale přespím 6-8h a to bude stačit. Je to moje první objednávka u Agody. Resp nikoliv první první, ale první, kterou snad nezruším. ------> Tak hurá na to. A dílo se podařilo, byl to perfektní sraz spolužáků z AFS. Pro mě stejně velký jako v Hong Kongu
  • Už dlouho jsem plánoval pro fotbalové nadšence naší širší rodiny (ano, Májovci) něco originálního a povedlo se. Vyrazili jsme do Strenic na fotbalgolf a po zápase něco málo ugrilovali. Myslím, že si to užili všichni a jsem za to moc rád. Zábava pro celou rodinu a je zas čas vymýšlet, s čím orginálním by tygrova továrna na zážitky měla přijít.
  • Další posila pro letku orlovce. Celkem letošní přírůstek do hnízda +4 :-) Osobně značku Osprey (a samozřejmě Deuter) považuji za jednu z nejlepších na trhu a celoživotní záruka All Mighty Guarantee za kvalitu je jen další výhoda. Tím máme všichni zavazadlo na pár let vystaráno.
  • Začalo EURO v Německu. Nám se lístky povedlo sehnat a tak jsme vyrazili do Hamburku. Udělali jsme si to pěkný, zůstali dvě noci a tak jsme kromě fotbalu s Gruzií viděli i něco města. Náladu nepokazili ani Megaknihy, které nesplnili objednávku a tak jsem na poslední chvíli kloboučky koupil u Alza. From zero to hero, svoje Do půlnoci objednáš ráno v Alzaboxu máš splnili. Takže Megaknihy.cz na blacklist, Alza pryč.
  • Mx se docela dobře rozehrál a vyneslo mu to nominaci na turnaj v Čejeticích (V2R0P1), Mx dva góly Beznu a na turnaj v Jabkenicích (V2R1P0). kde sice vyšel na prázdno, ale byla to velmi koukatelná hra. Navíc ho to táhne do obrany a tak jede více Áčka než góly. Poslední trénink za U9 byl ve znamení turnaje přáteláčku v Bakově, kde otevřel skóre a na závěr proměnil penaltu. Konečně. Jak je učenlivej, tak mu hodně pomohlo nakoukat Tondu Panenku... díky fotce, co s ním má. Nechápeš. U11 volá!
  • Mx zvládl školu v přírodě a to mu vyneslo super měkoučkou mikinu LFC. Sám si o LFC řekl a tím mi udělal radost. Další je dres Darwina Nuneze, origo z Číny.
  • E zase ulítává na K-Pop a tak jsme si udělali krásné odpoledne v Praze. Zašli do její vysněné kavárny Punchy Cup na bubble tea a jako bonus si odnesli nějaké k-pop kartičky, shopping na Václaváku taky proběhl a jako bonus spitfire-motýly na Národce. Jako bonus mi Kenny slíbil, že pokud oblíbená kapela z k-pop segmentu bude mít koncert v Londýně, můžeme tam vyrazit společně s našima dcerama... tak uvidíme.
  • Vyrazili jsme na kukačku na 105let fotbalu v Zásadě a vyneslo nám to fotku s Tondou Panenkou.
  • Rok 2024 je rokem velkých oprav. Po voze se velké opravy dočkal i traktůrek. Na to, že ho mám 2 roky, už stál nehorázně peněz teda. Pán z Jabkenic, na SBazaru jako starjetservis prodává šity a nejspíš vědomě. Takže takový český vyčůraný podvodníček. Traktůrek si sice můžete prohlédnout, ale převrtané šrouby, neznačkové díly a úpravy - to neodhalíte.
  • Strejda Fana 90let. Krásný věk díky tvrdé práci na čerstvém vzduchu!
  • HBO GO pro transformaci na HBO MAX skončilo jako Max. A je to teda bída bíd. Netflix ale to samé. Trošku dopadá doba covidu, kdy vše stálo a nic se nedělo a pak se dělo pomalu. Takže skoro nejlepší obsah má iVysílání a Voyo. Tam zas nenacvičíš AJ a seš za vopicema. Max mi udělal radost a seriál Rod draka (prequel Hře o trůny) je koukatelný. Škoda jen to dávkování po kouskách. (nechal jsem si ho, jen proto že nemám náhradu a děti na to koukají při cestách)
  • Zahájil jsem přesun svých dat z Flightmemory na Flightdiary. Prostě chci něco, co má appku. A taky to má super banner na můj blog.
  • Moje vymazlená pergola se dočkala a přichází nový kamenný krásný koberec.



pondělí 24. června 2024

EURO 2024 s Gruzií v Hamburgu

Volksparkstadion - Czech republic - Georgia, EURO2024
Lístky sehnat maličko trvalo, ale povedlo se. Dobrou zprávu jsem dostal do Londýna a mohli jsme tak zopakovat legendární cesty na EURO2012 do Vratislavi. Samozřejmě je to i náplast za covidem zruinované EURO 2020 Glasgow na které jsem měl jak lístek, tak letenku.

Páteční doprava není žádný med. Vyrážíme 🛺 z MB přes Prahu, Lipsko a Hannover v 9:00. Ucpaná autobahn nás dovede až do Brém a v hotelu jsme bez pár minut v 18. Pátek je na silnici vždycky scheisse.💩

🅿️ Parkujeme a téměř obratem jdeme do fanzony, jako náhodou 5min od hotelu. Nic moc a tak jdeme do pivnice 🍻 BLOCKBRAU na nábřeží. Díky proukrajinskému 🇺🇦 tričku nás ukrajinská servírka rychle usazuje v plně obsazené hospodě a my jedeme piva a jídla. Testuji Pannfisch - smažené rybí jídlo, často připravené s různými druhy ryb 🐟🐠🐡, jako je treska, polak nebo štikozubec, podávané s bramborami a hořčičnou omáčkou. O fousek utíkáme bouřce ⛈️ a je nám dobře. Hospodu ovládají naše barvy, "vysoký jalovec" sborem je toho jasným důkazem.

🥳 Po té je povinnost vyrazit na Reeperbahn. To je slavná ulice v hamburské čtvrti St. Pauli, známá svým rušným nočním životem, který zahrnuje bary, kluby, divadla a pivní zahrádky. Je to také místo, kde začínala svou kariéru skupina The Beatles, což přidává historický a kulturní význam této oblasti. Za mě ale dost šmucig a hodně kluků co hledaj jiný kluky. Hodně podobný Stodolní.

🍺 Pár lahvových Becků a balíme to. Ráno chceme jít na pochod fanoušků. Dopravní prostředek naší výpravy je opět firma Bolt.

🏨🛎️ Na hotelu Scandic luxusní snídaně (vajíčka, jamon, rybí speciality, croisanty - vše co mám rád. A káva z mašiny!!) , hotel hodně doporučuji. A už v 11 v plném busu na pochod fanoušků. Pochod za mě polovičatý, ale jsem rád, že jsme více než půlku šli. I když opuštěným parkem.... spíš jen jako symbolika. Skandování trapárna a doufám, že v tom není nikdo ze sešívaných. Vše je komunikováno přes účet Fanatismus Česko.

📲 Již během týdne nám chodí upozornění přes aplikaci. Organizace lístku je bravurní, QR vám přijde až před stadionem pomocí BT. Fanpass zase 24h před a 36h po doprava zdarma + sleva na DB 🚉. Německo, víc netřeba dodávat. Na stadion jsme prošli jak nůž máslem, zdržení v řádu drobných minut. Paráda.

💶 Jediným překvapením je neustálé upozorňování na cash only. 💳 V roce 2024 proč? Na stadionu pfand na pohárek 3e, pivo 7e, jídlo + cola 6e. Asi očekávaně. Občerstvení téměř bez front.

🏟️ Máme krásná místa a výhled jak na hlediště, tak na fanoušky, tak na celou řadu rodiny Ondřeje Lingra :)

⚽️ Ač jedeme snad nejlepší zápas historie co do počtu šancí, fotbal se hraje stále na góly. Dlouho prohráváme gólem z penalty, nakonec 1:1 a v poslední vteřině.... no nic.

⚽️ Každopádně pro fanouška fotbalu je to zážitek a svátek. Atmosféra fantastická.

⚓️⛴️🚊 Po zápase jedeme šatl busem na nádraží a rovnou do přístavu. Po chvíli bloumání naskakujeme na linkovou loď (omylem, přiznejme si to) a jedeme k budově labské filharmonie. Opravdu impozantní budově. Elbphilharmonie, známá také jako "Elphi" je moderní koncertní hala se nacházející se na nábřeží v přístavní oblasti a kombinuje historické skladiště s futuristickou skleněnou nadstavbou.

Hamburger Labskaus - typicke jidlo pro Hamburk
🎏 Po té do nábřežní restaurace Fischkajute na tradiční Labskaus - Tradiční námořnické jídlo, které zahrnuje bramborovou kaši smíchanou s hovězím konzervovaným masem nebo uzeným masem, červenou řepou a cibulí 🧅. Obvykle se podává s volským okem 🍳 nahoře, okurkami a rolmops (nakládaný sleď). (ačkoliv má restaurace špatné hodnocení, chutnalo to dobře. Číšník byl příjemný a ochotně sám navrhl rozdělit účet.... ano, nelze platit kartou, ale na to jsme byli připraveni. WC čisté... nemáme co vytknout)

🍻 Šlaftrunk na hotelu (překvapivě) a jdeme se připravit na ranní Fischmarkt. Odjezd stanovený na 7:00 byl dodržen. V 7:07 jsme tam.

🎣🥭 Hamburský rybí trh (Fischmarkt) je ikonické místo, které se koná každou neděli ráno u břehu Labe a přitahuje jak místní obyvatele, tak turisty svou živou atmosférou. Kromě čerstvých ryb a mořských plodů zde můžete najít široký výběr potravin, květin 💐, suvenýrů a poslechnout si živou hudbu. Otvíračka je taky ikonická, 5-9:30. Nejvíc zaujala aukce květin, hudební produkce a tašky tropického ovoce (odhadem 4-6kg) za 15e. Bomba.

🥐 Dáváme snídani - rybí housky, Franzbrötchen (pečivo je podobné croissantu, ale má plochý tvar a je svinuté s náplní z másla, cukru a skořice. Někdy i rozinky) a samořejmě pivko 🍺 a kávu ☕️. Kupuji domů meloun, uzeného úhoře a do ruky uzené žraločí bříško (Schillerlocke) a to hned konzumuji.... není to zatavené.... Už jsem neuvezl tureckou baklavu. Boltem na hotel, zabalit a domů.

🛺 Cesta oproti pátku o 2h kratší a před pátou jsem doma.

🎇 A pokud někdy do Hamburgu příště, tak na Hafengeburtstag - oslavy narozenin přístavu v Hamburku, se každoročně konají v květnu. Konkrétní datum se mění, ale oslavy obvykle trvají tři dny kolem druhého květnového víkendu.

pátek 21. června 2024

Lháři Megaknihy.cz na blacklist, Alza pryč

Ač jsem měl obchod Megaknihy rád a všude je doporučoval, tohle pohnojili. Ale co víc, lhali. Dušovali se, že objednávku má zásilkovna a zatím ji ani neodeslali. Takže blacklist. Knihy nakoupím jinde.

Naopak Alza se polepšila, takže z blacklistu pryč.

čtvrtek 20. června 2024

LH

❤ 20.6. to jsou 3 roky. 

3 roky za které se odehrálo tolik. 

Tolik věcí, co by ti udělalo radost. 

Tolik věcí, co sis plánoval a fakt by se povedlo.

Tolik věcí, co tě možná ani nenapadlo, že se stane a fakt. Překvapení.

Tolik věcí, co do sebe parádně zapadlo.

Chybíš kamaráde a moc! ❤

čtvrtek 13. června 2024

Mind the Gap a AFS reunion v Londýně

🌍🌐 AFS Reunion 2024 - Asi před 2 měsíci se zrodil plán, udělat setkání. Z 8 ochotných dorazit to vypadalo na 5 (nadpolovina) ale nakonec se to povedlo čtyřem. Chceme brzo zopakovat….. někteří se viděli po 26letech…. Akci jsem pracovně nazval na večeři a 24h do Londýna. Číselně to nesedí přesně, ale marketingově to dobře zní. Je třeba být stále ve střehu a na vlně :-)

Na oba lety máme stejné letadlo - G-Wuky se vrací - 7 měsíců stara A321 a vždy zpožděná Wizz. Wizz si mě nijak extra nezískal, ale zas dramaticky žádný úblb taky ne. Za ty prachy se prostě jen furt klepe, co se pose-nepovede.

🛩️🧑‍✈️Gatwick si u mě nešplhnul. Čekat hodinu na slot? Wtf? To poměrně široká nabídka jídla, hladká security nevynahradí. Wizz ale dobře, oba lety 98-100% plné. Tam volný střed, zpět nikoliv.

🛳️🌁 Lodí do Greanwiche na pivko. Průjezd pod Towee Bridge a úplně nové pohledy a fotky. Jak na City tak na Canary Wharf. Greenwich pěkný, ale 2x za sebou stačilo a příště vynechám.

🇰🇷🥢🍜 Yori - korejské bbq JO! Chtěl bych i u nás… asi by to mělo budoucnost. Hodovali jsme přímo u Picadelly, objednávali si dosyta pivka, předkrmy, masa (primárně hovězí) a cena 200GBP? Čekal jsem o dost víc. Cena překvapila!

🍹🍺 Tipperary bar ano, The Old bank of England pub - ne ne ne (wc, presovac, syrup - nejhorsi kokteily v Londýně). Nabídka piv mě však nijak nenadchla. Lager co jsem měl se pořadně pít nedal, za mě přechmelený. Guiness klasika, nenaschne a neurazí a IPy slabota. NEIPA nikde. Každý bar nějaký svůj noname :-( Bristské hospody mají ale nej nej atmosféru.

🚕 Noční jízda Boltem za 12,9 GBP za mě ok. Dobrá cena a nebyl důvod sedat do metra.

💪 Fitnes a čínky? Palačínky :-) 🥞☕️Snídaně palačinky s karamelem, wow. Přiště si naplánuji den navic jen na gastro. Londýn na to má. Stejně jako na muzea, divadla ach jo. Čas čas čas.

🛍️ Nakonec jsem si vyšetřil i hodinku na Oxford street a zašel do Primarku (jako jsem chodil téměř vždy) a na objednávku do Dr.Martens.

🛫🚊 Na letiste uz jen vlakem - byť je to kurevsky drahé, na to jak je to krátké. (A to jsem ani nejel Expresem, ale normální linkou). Ještě maličko update k tý ceně. Pro cestu z letiště jsem pípnul normálně na vstupu platební kartou - cena 10GBP. Zpět jsem si koupil lístek, nebyl na kontrétní spoj a nešel použít na Expres. 20GBP. Nepochopíš.

🚇 Tube - Ani jednou metrem. Příště. Bus jsem stihl dvakrát.

🔋🪫⚡️Cestovatelské pohodlí mě zachraňovala powerbanka a jelikož mám takovou jebku - nic moc kapa, tězká, je potřeba se maličko zasoustředit.

📱 Vše jsem vyřídil bez jediného papíru - hotel, boardingy, lístky na vlak, vše. Platby to samé, bez jediné 💷. Hotel Oyo nenadchl a neurazil, cena byla pěkná :-)

⚽️🇪🇺🇩🇪 Po měsicích čekání zasekla udička a povedly se lupeny na Euro i když ne volnou cestou, ale networkingem. Takže cesta do Hamburku bude (a je mi dres, huráááá) - bude to krásné navázání na EURO12 ve Vratislavi a náplast za minulé EURO20 v Glasgow (a to jsem měl ofiko lístky z prodeje!)

Cesta zpět, zpoždění. Čekání na slot. :(Kdybych vyl včas, trčím tady - tunel Blanka a nehoda 11 aut - tak to vyšlo asi nastejno….

Sláva nazdar výletu, večer doma.

P.S: a musím se přiznat, že tentokrát jsem si Londýn velmi užil. Neměl jsem program, mohl jsem jen tak courat sem a tam. Plus díky asi dvěma 20min pěším přechodům jsem si zase pospojoval místečka a zjistil, jak blízko vlastně jsou. Cíl je jednoduchý. Musím se zase brzo vrátit, zase něco naplánovat a je dost možné, že Londýn bude "naše místo" pro AFS setkávání.

P.S.2: myslím, že Londýn teď bude téměř každoroční destinace. Fotbal + AFS. Návrat do starých kolejí.


pondělí 3. června 2024

PatýMěsíc24 a jeho události

Květen plný deště. Snad červen bude lepší.

  • Chalupa úspěšně odzimována a já se těším na poklidné chalupaření, vždy se budu muset plácnout přes prsty, kdy otevřu možnosti letenek. Přesto ale stále nakupuji :-)
  • Jako první koupena vánoční libovka na Tenerife. S Iberií. To prostě nešlo nekoupit, protože vánoční termín pod 5tis v květnu. Whau. Jediná kaňka? nebo příležitost je odlet z Vídně. Snažím se najít nějaký rozumný sleep and fly (v našem případě fly+sleep :-)) ale ceny parkování ve Vídni jsou raketa. 
    • S Iberií jsme už letěli, možná ještě přikoupím sedačky kvůli příručákům. Možná. Dost by se hodilo, kdyby jako KLM nebo SWISS nabídly zdarma odbavení příručáků. Já bych si klidně počkal :-) Na Tenerife jsem už šéfnul i ubytko (zase Puerto de la Cruz) a auto (Seat Arona - A). - Nicméně není nač čekat a když má možnost rušit, tak proč to neudělat. 
    • Bůknul jsem ubytko ve Vídni. Myslím že přílet ve 22:00 si o to úplně říká a nikdo dneska nedokáže odhadnout, jaké bude počasí.... Jenže to mi bylo zrušeno (důvod nevím - třeba někdo chtěl na déle nebo za více, takže jsem zase na začátku).
  • AFS třídní sraz v červnu byl svolán do Londýna. Už mám koupený Wizz na Gatwick, zpět nemám pořešeno... zda rovnou rychle a nebo se proletět. Proto nemám ani hotel. Těch cen se v Londýně fakt nebojí. Do Rushmore jako minule se mi moc nechce, ale ve finále mi tam nic nechybělo, takže proč ne :-)
  • Lanzarote vol.2 proběhlo na jedničku. Klidné období, pěkné ubytování i pohodlný let se Swiss&Edelweiss.
  • EURO24 snad snad... to by byl Hamburk v červnu. Ubytko lze zrušit, tak jsem ho rovnou vzal. Na 2 noci. Co já budu čekat, až to všechno zdraží. Definitivně jsme vsadili na cestu autem. Nemámě 100% jistotu lístku a tak kupovat vlak či letadlo by bylo risiko.
  • Apalucha2 proběhla, počasí nepřálo + Mx navíc dostal břichabol, tak jsem to musel cutnout hned ráno. Takže raději maličko zapomenout.
  • Fotoknihy od Saal - neděle - středa. Famózní rychlost. Asi mají volno na mašinách.
  • Tak teď už mám snad svoje autíčko definitivně zpět a opravené. Zvyk je zvyk, jsem rád, že je zpět.
  • Zahrádka Rožátova zatím zavřená.
  • Mistrovství světa v hokeji v Praze mě zatím ze židle nezvedlo. Nějak jsem se přeorientoval na fotbal. Takže ZLATO potěšilo, nevěřil jsem a neprožíval. Ale až to slehne, radost bude velká.
  • Slavia opět bez titulu :-(
  • BTC maličko zase povyskočil a trošku dorovnal moje ztráty-- (ale to již neplatí, protože zase padá ... jak na houpačce) Ostatní shitcoiny jsem postupně poprodával, krypto nebude moje hobby a na zaokrouhlování útrat mi bude stačit BTC. Cíl je, aby za 30% ročního zisku byla výborná rybí večeře na Tenerife a láhev super červeného vína.
  • Superzajímavá přednáška Miloše Čermáka o AI. Musím se tématu patrně více věnovat.