Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

neděle 6. července 2008

Nedělní čtení: Ukrajinský úplatek a McCartney do Čech?

Když už jsem začal sobotním článkem o velkých penězích v podání Rinata Achmetova, pokusím se navázat. Určitě si vzpomenete na můj článek o štědrém strýčkovi, který metodou chléb a hry zavřel půl města Kyjeva, aby pracující třídu zdarma nakrmil nestárnoucími tóny brouků linoucích se z kytary sira Paula McCartneye. Tento člověk se jmenuje Viktor Pinchuk a kromě toho že je druhým nejbohatším ukrajincem, oženil se s dcerou Leonida Kučmy, vydává noviny Dělo (to jen že zajímalo kamaráda Lukáše).

O jeho ženě: Blondýnka letos koupila vilu v Londýně za osmdesát milionů liber (kolem dvou a půl miliard korun). Dosud se jedná o vůbec největší platbu za domek v britské metropoli.


Podle zpráv českého časopisu Týden udělal Viktor Pinchuk business s čechem Miroslavem Pavlem, který mu prodal dvacetiprocentní podíl v ukrajinském vydavatelství Ekonomika. Současně s Pavlem prodal svých 51 procent také německý koncern Handelsblatt. Pokud by Viktor Pinchuk pokračoval v businessu s Handelblattem, mohl by se brzy zmocnit i akcí české Ekonimie (Hospodářské noviny, M&M nebo Ekonom). Viz věta výše o jeho nákupech je jasné, že kapitál by na to rozhodně měl. Krokem do České republiky bychom mohli dosáhnout uzavření Václavského náměstí, magistrály a koncertu sir Paula "u ocasu" s "Muzeem" v zádech.

A ještě k těm koncertům, byť jsou krásně kryté účelem nadace a chudých nemocných dětí, tento článek přináší to, co si myslím od začátku. Politické ambice.

O tom, že na Ukrajině korupce bují není nutné plýtvat dalšími slovy. Kolik ale může být takový úplatek? Zde se dočtete... popravdě budete toužit stát se úředníkem v Kyjevě.

Žádné komentáře: