Vybraný příspěvek

A kolikrát jste protli nejdelší pěší trasu světa vy?

pátek 4. července 2008

EURO2012 vidím co Ukrajina, nevím co Polsko

V dnešních dnech je na návštěvě Kyjeva Michel Platini, šéf UEFA, ne aby zkontroloval stráže, ale aby prověřil připravenost Ukrajiny na pořádání evropského fotbalového šampionátu. Hospodářské noviny přinášejí zajímavý článek s přesným názvem Platinimu stadion neukážou, psaný zahraničním reportérem se znalostí situace, a jelikož článek v mnohém vypovídá o fungování celho státu, dovolím si vám to na několika citacích přiblížit.

1./ Nadpis. Stadion mu neukážou a proč tedy přijel? Myslí si snad, že fotbal se bude hrát na 5-ti hvězdičkových hotelech, mrakodrapech, lunaparcích a akvaparcích, které bombasticky připravují?

2./ Michelu Platinimu raději nebudeme nic ukazovat, ostatně není co. - přesné. Dokud čas opravdu netlačí, jsou přednější politické bitvy a bitvičky o moc. Kdo, co a kolik.

3./ .. celnice zablokovala důležité části techniky. "Už jsme jednali snad s každým, s ředitelem celníků, s místopředsedou vládyVasjunikem a dalšími. Ale dodávky ze zahraničí jsou pořád problém.. - ano, místní mentalita je zvyklá na dodávku peněz prvně! do vlastní kapsy. Trvalo nějakou dobu západní svět to od naučit, ale tady je bez toho nemožné přežít. Pak vidíte, že EURO stojí na rozhodnutích celníčků v dřevěných budkách kdesi nad uhlenými doly Doněcka. Nedají, nepustí. Euro jim je šumák. Klasický úřední levý šiml.

4./ Problémem číslo jedna je ovšem rekonstrukce Olympijského stadionu v Kyjevě, na kterém by se mělo hrát finále turnaje. Je to zádrhel typický pro dnešní Ukrajinu, kde panuje stavební boom, ceny pozemků v centru hlavního města rostou do nebeských výšin a byznys záleží především na osobních vztazích s politiky. - myslíte, že i MP veze nějaký ten úplatek?

5./ Samotná demontáž stavby (pozn. bránící opravě stadionu) začala ale až den před příjezdem Michela Platiniho. - neboli, Vlk se nažere a koza zůstane celá.

6./ Dostatek hotelů mají jen Kyjev a Lvov, ale právě západoukrajinské město má zásadní problémy se starým vodovodem a ve většině historického centra teče voda jen několik hodin denně. - není potřeba komentovat, funguje to prakticky všude stejně.

7./ Obědvat bude předseda UEFA v restauraci Annabele a večeřet v jednom z nejluxusnějších podniků města Mario, jehož pronájem podle novinářů deníku Dělo vyjde na 30 000 dolarů. Mezi hodováním se Platini sejde s prezidentem Juščenkem a premiérkou Tymošenkovou. - a na to si tu potrpí nejvíce, skvělé přijetí a maximální luxus, prachů je tu prostě dost. Pochybuji, že jinde se o něj tolik postarají, to tady umí... proto i věřím, že Ukrajině EURO nevezmou. I proto, že jeden člověk se kterým jednám se s ním včera setkal, protože bude stavět hotel... což je zajímavé práce pro všechny.

Související články:
Sportovní noviny:Ukrajina má ukázat, zda zvládne Euro 2012
UA NEWS:Denmark To Assist Ukraine In Preparations For EURO 2012
KYIV POST:Euro 2012 on track, for now
MF DNES:Uděláme i nemožné, slyšel Platini na Ukrajině

6 komentářů:

aki řekl(a)...

deník "dělo" - nějakej puškařskej magazín ne :-)

Unknown řekl(a)...

Zajímavé. Koukám, že některé věci jsou všude stejné a některé se "vylepšují" dle národních zvyklostí. ;) Inu, Platini se nažere a Ukrajina zůstane celá :D

Unknown řekl(a)...

2 Lukáš: Spíš bych to tipoval na Tygrův oblíbený ukrajinský pornočasopis obsahující na zadní straně přehled novinek z domova :)))

aki řekl(a)...

to dzoukr- "dělo" asi ukrajinská franšíza skoromukla roberta eR :-)

mk řekl(a)...

Dělo jako že je to pořádnej kanón :-) jinak samozřejmě je to Dílo :-) ... jako že se pořádně uděláš, až si to přečteš.... hoši, je vidět, na co myslíte (aspon vím, ze jste to docetli do konce)

Unknown řekl(a)...

Přesně! Aspoň vidíš, že nečteme jen RSSka. :)))